Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Evoluția epidemiologică a infecției de coronavirus în Chişinău

   1350

Primăria Chișinău informează că deși incidența îmbolnăvirilor zilnice prin infecția COVID-19 pe teritoriul municipiului este în descreștere, totuși se atestă un număr mare de decese provocate de noul tip de coronavirus. Subiectul a fost abordat luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale de Primarul General, Ion Ceban.

Totodată, în baza indicatorilor nivelului de risc privind transmiterea infecției COVID-19, pe teritoriul municipiului se menține starea de urgență în sănătate publică, cu stabilirea gradului de alertă „cod roșu".

Ion Ceban a menționat că în prezent locurile în secţiile de terapie intensivă din spitalele municipale sunt toate ocupate, iar paturile la ATI insuficiente. De asemenea, autoritățile municipale din domeniul sănătății examinează, în comun cu specialiştii de profil, mai multe scenarii pentru intervenții în contextul prognozelor epidemiologice.

„Totuşi, vor fi menţine spaţiile medicale şi vom crea circuite Covid şi non-Covid în spitalele municipale. Punem accent pe măsurile de prevenţie a îmbolnăvirilor şi promovăm vaccinarea anti-Covid-19", a menționat Primarul General.

Potrivit edilului, în acelaşi timp, se atestă o dinamica pozitivă a vaccinărilor. Astfel, în ultima săptămână, în municipiu au fost administrate 7000 doze noi de vaccin, o cifră în creştere comparativ cu perioada anterioară.

E de menționat că pe 13-14 noiembrie, a.c., în capitală s-a desfășurat maratonul de vaccinare în colaborare cu reprezentanţii HoReCa. În cele 2 zile de maraton, doar la autobuzul de vaccinare amplasat în scuarul Teatrului național de Operă şi Balet „Maria Bieșu", au fost vaccinate 288 de persoane.

Rata de vaccinare în municipiul Chişinău este de cca 39% din numărul populaţiei, iar în rândul cadrelor medicale şi a cadrelor didactice se atestă cel mai înalt indicator la acest capitol - 96% şi respectiv 97%.

Campania de vaccinare la nivel municipal este în continuă desfășurare.