Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Eveniment de comemorare a victimelor Pogromului evreiesc din anul 1903

   333

Vineri, 19 aprilie 2024, ora 14:00, la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, va avea loc evenimentul de comemorare al victimelor Pogromului evreiesc „În zilele de doliu”. 

Activitatea va aborda o temă importantă pentru toate grupurile etnice conlucuitoare, prezentând această filă dureroasă a istoriei Chișinăului, pentru a produce o rezonanță emoțională.

Pogromul a fost un punct de cotitură pentru mulți evrei, care au simțit cele întâmplate drept o profundă umilință. Mulți au părăsit țara, alții au rămas și i-au susținut pe activiștii evrei care creau unități de autoapărare. Se considera că violența și genocidul sunt inadmisibile, dar din păcate, acest lucru totuși s-a întâmplat. 

Pogromul de la Chișinău din 1903 este privit de unii istorici ca un precursor al Holocaustului.

În cadrul evenimentului va avea loc o prelegere publică susținută de dr. în istorie Roman Rabinovici și va fi vernisată expoziția „În zilele de doliu” realizată în colaborare cu pictorul Fazya Igor Șerbina. 

Subiectul expoziției este construit pe baza materialelor lăsate de martorii evenimentelor și pe cele ale autorilor din diferite timpuri, care și-au dedicat cercetările Pogromului din Chișinău.

Conceptul expoziției este bazat de asemenea pe materialele din arhiva Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău, Agenției Naționale a Arhivelor precum și din Enciclopedia Electronică Evreiască și din alte surse aflate în acces liber. 

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 19 – 30 aprilie 2024.

Eveniment este organizat de Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău sub egida Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultural a Primăriei Chișinău.