Pagina oficială a Municipiului Chișinău

De Hramul Orașului a fost redeschis, după reabilitare, Centrul Național de Creație „Satul Moldovenesc BUCIUMUL”

   1228

Vineri, de Hramul orașului Chișinău 2022, a fost redeschis, după reabilitare, Î.M. Centrul Național de Creație „Satul Moldovenesc BUCIUMUL". 

La eveniment au participat: Primarul General, Ion Ceban, consilieri municipali, delegații din orașele de peste Prut etc.

Directorul CNC Satul Moldovenesc „Buciumul", artista Maria Stoianov, a ținut să remarce că acest spațiu reprezintă un colț de rai amplasat în centrul capitalei noastre, o ogradă țărănească, cu tot ceea ce înseamnă moștenirea noastră lăsată din strămoși și unde pot fi primiți oaspeții.

În context, Primarul General, Ion Ceban, a ținut să remarce că municipalitatea investește în acest obiectiv, pentru a-i readuce faima de odinioară sau și mai bine, deși au fost încercări ca acest obiectiv să fie înstrăinat. „Noi retrocedăm grădinițe și școli, înstrăinate anterior, le reparăm capital și le repunem în circuitul sistemului educațional. La fel se întâmplă și cu studioul „Buciumul”, care este reanimat, iar astfel contribuim la reînvierea tradițiilor culturale și cele spirituale", a mai spus primarul.

Acțiunile de renovare a Î.M. Centrul Național de Creație „Satul Moldovenesc BUCIUMUL" au început în mai 2022, prin alocarea a cca 3 milioane de lei, la prima etapă, pentru lucrări de reparație și reabilitare.

Astfel, au fost reparate edificiile, inclusiv sala de spectacole, în stil tradițional, birourile angajaților, rețelele inginerești, a fost reconstruit foișorul, reabilită fântâna din curte și salubrizat teritoriul.

În prezent întreprinderea are 25 de angajați.

La studioul de creație „Buciumul" au fost realizate un șir de producţii  cinematografice: „Leru-i ler pânzele dalbe", „Dănilă Prepeleac", „Iarba dracului", ,„Moş Ion în cosmos", „Polobocul", „Chişinău la sfârşit de mileniu" etc.

Studioul de Filme Folclorice şi Comedie „Buciumul" SRL a fost fondat în anul 1992 de regizorul Tudor Tătaru.

În anul 1996, conducerea „Buciumului" a semnat un acord de parteneriat cu Primăria Chișinău, iar studioul a devenit și întreprindere municipală, pentru ca la începutul anilor 2000 „Buciumul" să devină și întreprindere de stat.

În anul 2010, Întreprinderea de Stat a fost lichidată.