Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Conferinţa Internaţională „Good Governance” la Chişinău

   2239

Primăria municipiului Chişinău a găzduit Conferinţa Internaţională „Guvernanţă şi Stabilitate în regiunea Mării Negre". Evenimentul a reunit experţi, specialişti, funcţionari publici, jurnalişti şi studenţi din ţări precum Ucraina, Federaţia Rusă, Georgia, Turcia, Bulgaria, România, Armenia, Azerbaidjan şi Republica Moldova.

Tematica conferinţei s-a axat pe situaţia actuală şi perspectivele pentru democraţie în regiunea Mării Negre. La conferinţă au participat primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Iulian Groza, ex-ambasadorul, directorul general pe Politici Culturale din cadrul Ministerului Federal al Austriei pentru Europa, Integrare şi Afaceri Externe, Martin Eichtinger, ş.a.

În alocuţiunea sa, Dorin Chirtoacă s-a referit la riscul de discreditare a societăţii moldoveneşti şi de aderare la Uniuea Europeană, menţionând că unii actori politici încearcă să mimeze procesul de integrare - precum cazul de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău sau de privatizare a băncilor în circumstanţe suspecte. „Acestea reprezintă pericolul intern - dublele standarte, corupţia, abuzul de putere, riscul de a discredita procesul de democratizare a societăţii şi integrarea europeană. Aici e şi diferenţa: guvernarea democratică promovează integrarea în UE", a mai declarat primarul de Chişinău.

Potrivit lui Martin Eichtinger, ex-ambasador, director al Departamentului Cultură în cadrul Ministerului de Externe al Austriei, în fiecare an, experţi din regiunea Mării Negre analizează situaţia curentă din regiune şi vin cu rapoarte. Organizarea ediţiei curente a Conferinţei anume la Chişinău vine ca o recunoaştere a faptului că  Republicii Moldova îi sunt recunoscute progresele înregistrate în ultimii ani, precum libera circulaţie a cetăţenilor moldoveni în Europa. Ca şi reprezentant al Guvernului Austriei, dr. Martin Eichtinger a specificat că ţara sa susţine efortul Republicii Moldova în calea aderării la Uniunea Europeană, are asigurate relaţii excelente cu statul nostru, în diverse domenii, precum afaceri, educaţie şi cultură.

Tot astăzi, în faţa ziariştilor a fost prezentată cartea „Governance and Sustainability: The Black Sea" (Guvernare şi durabilitate), editată de Melanie Sully, director executiv al Institutului „Go-Governance", fost profesor în ştiinţe politice la Academia Diplomatică din Viena. În lucrarea lansată la Chişinău, editoarea se referă la tema bunei guvernări în regiunea Mării Negre. Potrivit lui Melanie Sully proiectele culturale, cele de educaţie, probleme ce implică relaţii de la om la om, ar reduce dificultăţile şi ar promova buna guvernare în regiune. „Anume încrederea este mai puţin vizibilă acum în Ucraina şi datorită acestui fapt se reduce şi din progresul înregistrat de această ţară".

Conferinţa Internaţională a Bunei Guvernări a fost fondată în anul 2011, prima ediţie având loc la Odesa, a II-a la Tbilisi, a III-la Istanbul şi IV-a ediţie - acum la Chişinău. La baza „Conferinţei Bunei Guvernări" stau valorile şi democraţia europeană, care este reflectată anume prin acest proiect.

  

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău