Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Concurs de eseuri „Chișinăul european”

   370

În contextul susținerii Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” a lansat Concursul de eseuri „CHIȘINĂU EUROPEAN”.

Scopul inițiativei este de a stimula interesul chișinăuienilor pentru valorile europene, de a-i determina pe utilizatorii Bibliotecii Municipale să reflecteze asupra posibilităților şi oportunităților oferite de statutul de cetățean european, dezvoltând creativitatea şi gustul pentru expresia artistică.

La scrierea eseului, participanții vor trebui să expună şi să argumenteze viziunea proprie despre viitorul apropiat şi/sau cel îndepărtat al Chişinăului – Capitală europeană.

Concursul se desfăşoară în perioada 2 aprilie – 8 mai 2024 şi este deschis pentru utilizatorii activi şi potențiali ai Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”.

Condiţiile de participare:

  • participanţii concursului sunt elevii din treapta liceală, rezidenţi ai Chişinăului și deținători a carnetului de cititor la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”;
  •  eseurile trebuie să fie originale şi nepublicate anterior;
  • textul prezentat pentru concurs va fi scris în limba română, va cuprinde un titlu ales de participant şi conţinutul cu un total de 7500 de caractere, scrise la calculator cu font Calibri, dimensiunea caracterelor 12, distanţa între rânduri – 1.5, câmpurile laterale – partea stângă – 3 cm, dreapta – 2,5, partea de sus și de jos câte – 2,5 cm.
  • textul, în format electronic, se transmite prin poșta electronică la una din filiale Bibliotecii Municipale din vecinătatea reşedinţei autorului eseului;
  •  textul trebuie să cuprindă la sfârşit datele de contact ale autorului: nume şi prenume, adresa, număr de telefon, instituția educațională, filiala la care este înscris;
  • termenul-limită de prezentare a eseurilor este data de 22 aprilie 2024;

Juriul, format din specialişti în activitatea literară şi bibliotecară, va desemna câştigătorii în maxim 10 zile de la încheierea concursului.

Eseurile câştigătoare vor fi publicate în revista de specialitate BiblioPolis.

Festivitatea de premiere va avea loc în ajunul Zilei Europei, care va fi anunţată din timp de către organizatori.

Acordarea premiilor va avea loc în cadrul unui eveniment public, la care vor fi invitaţi toţi câştigătorii.

Laureații vor fi răsplătiți cu premii bănești, diplome de participare și cărți.

  • Premiul I (2) – 800 lei;
  • Premiul II (2) – 600 lei;
  •  Premiul III (3) – 400 lei;
  •  Premii speciale – 5 x 300 lei.

La concurs sunt invitați să participe toți doritorii.