Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Comunitatea ştiinţifică se implică în soluţionarea problemelor Chişinăului

   2287

Primăria municipiului Chişinău şi Academia de Ştiinţe a Moldovei au semnat astăzi un acord de colaborare, care presupune instituţionalizarea relaţiilor dintre comunitatea ştiinţifică şi autorităţile locale pentru soluţionarea problemelor din domeniul energetic, tehnologiilor informaţionale, protecţia mediului ambiant, sănătăţii şi ecologic. Documentul a fost semnat de primarul capitalei, Dorin Chirtoacă şi preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, academicianul Gheorghe Duca. 

În discursul său ţinut în faţa membrilor Academiei de Ştiinţe, primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, şi-a exprimat încredearea că în urma colaborării între mediul ştiinţific şi autorităţile locale vor fi oferite soluţii la unele probleme ale  municipiului. „Împreună cu Academia de Ştiinţe, dar mai ales cu cetăţenii acestui oraş vom reuşi să continuăm lucrurile bune, astfel ca să aibă de câştigat municipiul Chişinău, care a ajuns la perioada implementării soluţiilor", a adăugat Dorin Chirtoacă.

Potrivit memorandumului semnat, Primăria municipiului Chişinău şi Academia de Ştiinţe urmează să organizeze evenimente şi proiecte comune în avantajul reciproc şi interesul societăţii. Domeniile prioritare sunt eficienţa energetică, modernizarea ,,Termocom"-ului şi a întreprinderilor municipale, construcţia de apeducte şi reţele de canalizare, iluminat public, dezvoltarea transportului electric, reconstrucţia fondului locativ. „Cel mai mult mizez pe soluţiile tehnologice avansate în rezolvarea problemelor Chişinăului, pentru că sarcina noastră acum este să ne dezvoltăm, să existe investiţii şi proiecte noi", a mai spus Dorin Chirtoacă în faţa cercetătorilor ştiinţifici.

De menţionat că unele prevederi ale memorandumul au fost deja puse în aplicare în cadrul proiectelor finanţate de Uniunea Europeană privind eficienţa energetică şi canalizarea pluvială.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău