Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Comemorarea victimelor deportărilor regimului comunist

   2213

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, alături de reprezentanți ai Primăriei, au participat astăzi la mitingul de comemorare a victimelor represiunilor sovietice, din 6 iulie 1949. Acțiunea s-a desfășurat în fața Monumentului în memoria victimelor regimului comunist din scuarul Gării Feroviare din Chișinău, locul de unde a început cel de-al doilea val al deportărilor.

Mitingul de comemorare a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor represiunilor staliniste, după care un sobor de preoți de la Catedrala „Sfânta Teodora de la Sihla", au oficiat o slujbă de pomenire. Participanții la manifestare: foști deportați și rudele acestora, dar și simpli cetățeni au adus un omagiu celor care au avut de suferit ca urmare a acțiunilor regimului totalitar comunist.

În discursul său, Dorin Chirtoacă a condamnat teroarea la care au fost supuși conaționalii noștri, prin deportarea de familii întregi în Siberia și Kazahstan și ținerea în lagărele de concentrare. Potrivit edilului capitalei, ororile care s-au produs în anii 1941 și 1949 reprezintă o filă neagră a istoriei neamului nostru.

De la Gara Feroviară din Chișinău, în ziua de 6 iulie 1949, au fost deportate în Siberia 11.293 de familii din Moldova sau peste 35 mii de oameni.  

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău