Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Bugetul municipal pentru anul 2009 poate fi cu 100 mln. lei mai mic faţă de cel precedent

   2326

Direcţia Generală Finanţe a finalizat elaborarea proiectului bugetului municipiului Chişinău pentru anul 2009. Despre aceasta a informat în cadrul şedinţei operative de la Primărie viceprimarul Mihai Furtună. 
Potrivit responsabilului, dacă va fi acceptat în această variantă, bugetul municipiului Chişinău pentru anul 2009 va fi de 1mlrd. 534 mln. lei, sau cu 100 de mln. lei mai mic faţă de bugetul din anul curent. Deficitul bugetar va constitui 56 mln. lei, iar pentru cheltuieli suplimentare se prevăd surse în valoare de circa 78 mln. lei. După cum a menţionat Mihai Furtună, veniturile mici sunt determinate în mare măsură de reglementările Legii bugetului de stat pentru 2008, dar şi de introducerea, începând cu anul curent, a cotei zero la impozitul pe venit pentru activitatea de întreprinzător. 
Viceprimarul a mai spus că o bună parte din sursele bugetului vor fi alocate pentru compensaţiile nominative la termoficare, subliniind că la moment datoriile municipalităţii faţă de SA „Termocom” constituie 170 mln. lei. Mihai Furtună a mai afirmat că având un asemenea buget, capitolul investiţii capitale rămâne practic neacoperit. Totuşi, viceprimarul capitalei şi-a exprimat speranţa că municipiul va obţine surse financiare suplimentare prin aplicarea legii cu privire la etatizare, prin reorganizarea întreprinderilor municipale şi a societăţilor de acţiuni în care Chişinăul deţine cote-părţi. 
În context, primarul general Dorin Chirtoacă a calificat proiectul bugetului pentru anul 2009 drept unul auster, care este mult mai mic faţă de anii precedenţi. În opinia edilului Chişinăului, situaţia poate fi redresată doar prin modificarea legii bugetului de stat, astfel încât municipiul să nu fie privat de veniturile pe care le înregistrează. De asemenea, Dorin Chirtoacă le-a solicitat conducătorilor de subdiviziuni să caute surse suplimentare de finanţare în cadrul proiectelor transfrontaliere, dar şi desfăşoare activităţi de parteneriat public-privat. 
Iniţial, proiectul de buget pentru anul 2009 va fi examinat în cadrul comisiilor de specialitate ale CMC, după care va fi înaintat spre aprobare în cadrul şedinţei Consiliului municipal Chişinău. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău