Pagina oficială a Municipiului Chișinău

APL Chișinău oferă copiilor străzii un complex de servicii gratuite

   385

Primăria Municipiului Chișinău oferă un complex de servicii gratuite pentru copiii ajunși în situații de stradă.  

Ca urmare a creșterii numărului de copii identificați în stradă și în contextul obiectivelor pe care și le-a trasat municipalitatea – de a proteja toți copiii, APL Chișinău a creat în anul 2019 Complexul de Servicii Sociale pentru copiii în situație de stradă.

Astfel, asistența oferită copiilor identificați în stradă prin prisma unui spectru larg de servicii flexibile, prin intermediul Complexului de servicii, în funcție de necesitățile acestora, cum ar fi:

  • Găzduire
  • Alimentație
  • Oferirea produselor de igienă personală
  • Spălarea și schimbarea hainelor
  • Ghidare în vederea formării deprinderilor de viață
  • Dezvoltarea abilităților cognitive, de comunicare și de comportament
  • Orientare profesională
  • Consiliere și reabilitare psihosocială
  • Facilitarea accesului și însoțirea acestora la serviciile din comunitate (educație, sănătate, cultură etc.)

Specialiștii Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, în comun cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție desfășoară ieșiri în teren pe teritoriul orașului Chișinău, în vederea identificării copiilor în situație de stradă, cărora li se oferă asistență imediată.

Pe parcursul anului 2023 au fost efectuate 1417 ieșiri în teritoriu, în urma cărora au fost identificați 109 copii fără adăpost.

De la începutul anului curent, au fost găsiți în stradă 29 de minori, dintre care 15 din municipiul Chișinău și 14 copii din raioanele republicii.

Activitatea Complexului SAS este orientată în special asupra reintegrării copiilor în familia biologică sau extinsă.

Astfel, în colaborare cu Inspectoratele de Poliție și Autoritățile Tutelare Locale, toți copiii identificați în stradă, în urma raziilor efectuate pe teritoriul municipiului Chișinău, au fost asistați și referiți către autoritățile competente.

Complexul de Servicii Sociale pentru copii în situații de risc își are sediul în municipiul Chișinău, str. Miron Costin, 19/1,  activează non-stop și este absolut gratuit și prietenos copiilor.

Dacă identificați un copil în situație de stradă, îl puteți ajuta, apelând imediat Serviciul de urgență: 112 sau prin informarea imediată a autorităților despre caz, la numerele de telefon: 022 442-842 sau 067443350.