Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Acţiuni suplimentare de prevenire şi control al gripei pandemice A (H1N1)

   2457

Primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, cheamă populaţia municipiului la calm, în contextul situaţiei epidemiologice privind gripa A (H1N1) şi susţine că sistemul medical municipal este pregătit să trateze toate cazurile de gripă nouă, cu condiţia ca oamenii să anunţe imediat îmbălnăvirile. 
De asemenea, primarul capitalei a solicitat Centrului municipal de medicină preventivă şi Direcţiei comerţ să intensifice măsurile de control a unităţilor comerciale de alimentaţie publică, pentru a asigura menţinerea igienii şi a realiza măsurile de prevenire şi profilaxie la gripa pandemică. În cazul depistării unor încălcări, în privinţa conducătorilor acestor unităţi vor fi aplicate sancţiuni şi va fi retrasă autorizaţia de funcţionare pentru respectivii agenţi economici. Verificărilor suplimentare vor fi supuse şi cele 41 de pieţe comerciale de pe teritoriul Chişinăului. 
Concluziile au fost făcute în cadrul şedinţei Comisiei extraordinare epidemice municipale, convocată în dimineaţa zilei de primarul Dorin Chirtoacă pentru a analiza evoluţia gripei pandemice în oraş şi realizarea măsurilor de prevenire, control şi răspuns la gripa A (H1N1) în municipiul Chişinău. 
Comisia antiepidemică a mai hotărât că dacă va fi înregistrat un caz de îmbolnăvire prin gripa pandemică într-o grupă sau clasă din instituţia de învăţământ, procesul de studii în clasa sau grupa respectivă va fi suspendat pentru 7 zile. Iar dacă într-o instituţie de învăţământ vor fi înregistrate 3 cazuri de îmbolnăvire, procesul educaţional în instituţie va fi sistat pentru o săpătmână. 
În raportul său, Iurie Pânzaru, medic-şef sanitar al municipiului Chişinău a informat că pe parcursul ultimelor săptămâni situaţia epidemiologică privind gripa pandemică a evoluat, fiind caracterizată prin creşterea numărului de cazuri confirmate de gripă A (H1N1). În perioada 1 – 25 noiembrie a.c., Centrul de Medicină Preventivă Chişinău a înregistrat 2606 cazuri suspecte la gripa pandemică, dintre care în 699 cazuri testele de laborator au confirmat prezenţa virusului gripal pandemic A (H1N1). În perioada respectivă, se observă de asemenea creşterea gradului de afectare a copiilor, inclusiv în instituţiile de învăţământ. 
Hotărârea nr. 4 din 27.11.2009 a Comisiei extraordinare epidemice municipale
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău