Bustul scriitorului Liviu Rebreanu, instalat pe Aleea Clasicilor

   2421

Astăzi, 27 noiembrie, de ziua naşterii scriitorului român Liviu Rebreanu, a fost dezvelit bustul romancierului pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, din centrul Chişinăului. Evenimentul a avut loc după ce guvernarea comunistă a interzis instalarea bustului, timp de 6 ani. 
La manifestare au venit scriitori, oficiali, elevi şi studenţi, oameni de cultură din Moldova şi din România. Primarul general Dorin Chirtoacă a menţionat că evenimentul de azi este un exemplu care arată cum toate instituţiile pot coopera pentru a rezolva o problemă. „Primăria şi Consiliul municipal Chişinău au pregătit soclul, Uniunea Scriitorilor – bustul, iar prin hotărârea Guvernului, cu susţinerea şi prezenţa preşedintelui, avem o acţiune prin care lucrurile revin la făgaşul lor firesc, ceea ce ne dorim să se întâmple în toate domeniile”, a spus Dorin Chirtoacă. 
Lucia Culev, şefa Direcţei Cultură spune că dezvelirea bustului lui Rebreanu este un eveniment firesc, care trebuia să se întâmple mai devreme, dar conducerii anterioare i-a fost frică chiar şi de un bust. „Să ne dorim să facem schimbări ca să nu mai trecem prin asemenea momente ruşinoase”, a spus Lucia Culev. 
Prezent la eveniment, scriitorul Serafim Saca a subliniat că Aleea Clasicilor este istoria noastră culturală. „Lupta noastră a început de la intrarea pe această alee. Aşa cum s-a prelungit această alee, aşa se va prelungi şi istoria şi chiar şi geografia noastră”, a spus Serafim Saca. 
Ion Ungureanu, care a fost primul ministru al culturii în R. Moldova, căruia îi aparţine idea de a prelungi Aleea Clasicilor de la Chişinău, a menţionat că acesta este un eveniment trist, deoarece a întârziat prea mult. “Aleea Clasicilor este o oază a spiritualităţii pentru oamenii de cultură, de acceea comuniştii s-au speriat şi nu au dorit sa fie prelungita aceasta tradiţie”, a spus Ion Ungureanu. 
Bustul lui Liviu Rebreanu trebuia să fie instalat încă în anul 2003, dar fosta guvernare a interzis acest eveniment. Lucrarea a stat în aceşti ani la Muzeul Literaturii de la Uniunea Scriitorilor. Bustul aparţine sculptoriţei române Miliţa Pătraşcu, de origine basarabeană, discipolă a lui Constantin Brâncuşi. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău