• Prima
  • /
  • Procesul decizional
  • /
  • ANUNŢ privind organizarea consultărilor publice a proiectului de decizie  „Cu privire la declararea anului 2024 – Anul accesibilității în municipiul Chișinău”
Remis spre consultare publică

ANUNŢ privind organizarea consultărilor publice a proiectului de decizie  „Cu privire la declararea anului 2024 – Anul accesibilității în municipiul Chișinău”

Data publicării: 12.07.2023 08:00

Direcția generală asistență medicală și socială, inițiază, consultarea publică a proiectului de decizie „Cu privire la declararea anului 2024 – Anul accesibilității în municipiul Chișinău”.

Scopul proiectului este: îmbunătățirea domeniului de accesibilitate în municipiul Chișinău.

Necesitatea elaborării şi adoptării proiectului de decizie este: asigurarea unui răspuns la problemele principale ale accesibilității infrastructurii urbane, a spațiilor și clădirilor publice.

Prevederile de bază ale proiectului sunt: declararea anului 2024 – Anul accesibilității în municipiul Chișinău şi elaborarea unui Planul de acțiuni, dedicat anului.

Beneficiarii proiectului de decizie sunt: direct - persoanele cu dizabilități, persoanele în vârstă, familiile cu copii și alte persoane din grupurile cu mobilitate redusă; indirect – locuitorii municipiului Chișinău, instituțiile municipale, societatea civilă.

Rezultatele scontate ca urmare a implementării deciziei supuse consultării publice sunt:

  1. asigurată accesibilitatea la servicii și infrastructură;
  2. elaborat un instrument pentru stabilirea ”foii de parcurs” privind atingerea progreselor în domeniul accesibilității, pentru determinarea priorităților în elaborarea bugetului anual, planurilor de acțiuni și identificarea obiectivelor spațiului public care urmează a fi renovate în mod prioritar;
  3. sporit gradul de conștientizare privind importanța respectării normativelor de accesibilitate;
  4. creat un mediu urban prietenos cu oportunități egale pentru fiecare de participare activă în viața comunității.

Impactul estimat al proiectului de decizie: îmbunătățirea accesibilității în diferite aspecte ale vieții urbane.

Proiectul de decizie este elaborat în conformitate cu legislația în vigoare: Convenția nr. 320/2007 privind drepturile persoanelor cu dizabilități, Legea nr. 60/2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.

Recomandările pe marginea proiectului de decizie supus consultării publice pot fi expediate până pe data de 01.08.2023, pe adresele: marina.buga@dgams.md, sau pe adresa str. M. Eminescu 42, Direcţia asistență socială din cadrul DGAMS.

 

 

Date persoana de contact
Nume, prenume: Marina Buga
Subdiviziunea: Directia generală asistenţă medicală și socială
Funcția: Șef adjunct
Email: marina.buga@dgams.md