The official page of the Municipality of Chisinau

Erevan, Armenia

  2179

Erevan este capitala Armeniei. Orașul are în anul 2009 o populație estimata la 1.111.300 locuitori. Este localizat în partea central-vestică a țării, într-o depresiune intramontană.

Este cel mai mare oraș din Armenia, precum și unul dintre cele mai vechi orașe din lume locuite continuu. Situat de-a lungul râului Hrazdan, Erevan este centrul administrativ, cultural și industrial al țării. Este capitală a Armeniei din 1918. Orașul servește de asemenea ca sediu al Eparhiei Pontificale Araratienecea mai mare eparhie din cadrul Bisericii Apostolice Armene și una dintre cele mai vechi eparhii din lume.

Istoria Erevanului datează din secolul 8 î.Hr., odată cu fondarea cetății Erebuni în 782 î.Hr. de către regele Argiști I în vestul extrem al Câmpiei Ararat. Erebuni a fost „proiectat ca un mare centru administrativ și religios, o capitală complet regală".

Odată cu dezvoltarea economiei Armeniei, Erevanul a suferit o transformare majoră. În 2011, populația Erevanului era de 1,060,138, adică peste 35% din populația totală a Republicii Armenia. Potrivit estimării oficiale pe 2016, actuala populație a orașului este de 1,073,700. Erevanul a fost numit în 2012 Capitală Mondială a Cărții de către UNESCO. Erevanul este de asemenea membru al Eurocities.

Acordul de înfrăţire între Erevan şi Chişinău a fost semnat la 24 martie 2000, la Chişinău, Republica Moldova de către Domnul Serafim Urechean, Primar general al municipiului Chişinău şi Domnul Vardap Vardapetean, Viceprimar al  oraşului Erevan. 

Pe parcursul anilor s-a discutat despre importanţa, extinderea şi dezvoltarea cooperării în cadrul unor proiecte comune, stimularea schimbului cultural, precum și continuitatea parteneriatului dintre Erevan şi Chişinău. Potrivit părților, cooperarea în cadrul Parteneriatului estic și al diferitelor proiecte internaționale este, de asemenea, o oportunitate bună pentru dezvoltarea relațiilor dintre cele două oraşe.

Atât Erevanul, cât şi Chişinăul contribuie la implementarea de programe în diferite domenii ale managementului urban, care la rândul lor vor consolida și intensifica cooperarea dintre cele două orașe. Există oportunități și perspective mari de cooperare în diverse domenii ale economiei urbane, precum și în ceea ce privește împărtășirea experienței de management.

La încetului anului 2019, în calitate de aplicant principal, Primăria municipiului Chișinău, având drept parteneri ai proiectului orașele Erevan și Buzău, a asigurat scrierea și aplicarea proiectului „Business prin turism - inițiativa transfrontalieră în sectorul turismului din Chișinău, Buzău și Erevan", în cadrul Apelului 2 pentru propunerile de proiecte ale ENI CBC „Bazinul Mării Negre", Programul Operațional 2014-2020

De-a lungul perioadei de colaborare, au fost adresate reciproc scrisori de invitație la diverse evenimente și scrisori de felicitare cu diferite ocazii.