Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Viceprimarul Angela Cutasevici a participat cu un discurs în cadrul Conferinței mondiale a orașelor istorice 2021

   1274

Viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a participat astăzi, în format online, la lucrările Conferinței mondiale a orașelor istorice 2021, ediția a XVII-a, cu genericul „Moștenirea istorico-culturală ca bază național-culturală și identitate locală". Evenimentul se desfășoară la Kazan, Republica Tatarstan și este consacrat problemelor, realizărilor și perspectivelor de dezvoltare a dialogului comunităților multietnice și confesiunilor religioase.

În alocuțiunea sa, Angela Cutasevici a ținut să remarce că poziția geografică a Chișinăului, precum și specificul istoric îl fac un centru major al etniilor conlucuitoare vorbitoare de limbă română, rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară etc.

De asemenea, viceprimarul capitalei a menționat că municipalitatea a reușit, în special după anii 90', să îmbunătățească relația cu minoritățile entice și confesiunile religioase, prin respectarea drepturilor acestora. Iar multitudinea de proiecte realizate în sfera educațională, culturală, științifică și informațională vin să confirme acest dialog constructiv.

În cadrul evenimentului a fost adoptată Declarația de la Kazan, în susținerea și dezvoltarea culturii, a fondului lingvistic, istoriei și tradițiilor popoarelor lumii, ceea ceva contribui la convețuirea pașnică a comunităților polietnice din orașe și transmiterea patrimoniului cultural a acestora către viitoarele generații.