Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Sectorul Botanica al municipiului Chişinău şi raionului Kurzemes al oraşului Riga au semnat un Acord de colaborare

   4425

În preajma Hramului Chişinăului, sectorul Botanica al municipiului Chişinău şi raionul Kurzemes al oraşului Riga au semnat un Acord de colaborare. 


 


Acordul prevede stabilirea şi dezvoltarea relaţiilor în domeniile comercial-economic şi cultural. Astfel, părţile vor face schimb de experienţă şi informaţie în domeniul economic, vor stabili relaţii între instituţiile de cultură, teatre, muzee, grupuri artistice de copii, pedagogi. De asemenea, în baza Convenţiei UNESCO, vor contribui la protecţia culturii spirituale şi vor dezvoltarea relaţiile în  domeniul turismului şi sportului. 


 


Vladimir Guriţenco, pretorul sectorului Botanica, a menţionat că între aceste două regiuni sunt mai multe asemănări. Atât sectorul Botanica, cât şi raionul Kurzemes, sunt cele mai mari regiuni ale acestor oraşe. La fel, sectoarele respective dispun de cele mai mari suprafeţe înverzite şi de Grădini Botanice. 


 


Sectorul Kurzemes este cea mai prestigioasă regiune a oraşului Riga şi face parte din cele şase unităţi administrativ-teritoriale ale capitalei Letoniei. Are 79 km2, ceea ce constituie a patra parte a teritoriului oraşului Riga şi are o populaţie de 135 mii de locuitori.  Kurzemes este situat în partea de nord-vest a oraşului, este mărginit de Golful Mări Baltice în partea de nord, iar în partea de est - de râul Daugava. 


 


Sectorul Botanica al mun. Chişinău este situat în partea de sud-est a oraşului, are o suprafaţă de 158,7 km2 şi o populaţie de 210 mii de locuitori. 


 


Gheorghe Tofan, preşedintele Societăţii de cultură moldo-letone „Dacia” a declarat că iniţiativa de colaborare a acestor două sectoare aparţine reprezentanţilor diasporei moldoveneşti din Riga. În Riga locuiesc peste 4 mii de moldoveni, care s-au stabilit în acest oraş, respectând tradiţiile şi cultura Letoniei, a mai spus Gheorghe Tofan. 


 


Direcţia Relaţii Publice,


Primăria mun. Chişinău