Pagina oficială a Municipiului Chișinău

SA „Moldloto” vrea să obţină dreptul de proprietate asupra unui imobil din curtea Primăriei Chişinău

   2594

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a participat astăzi la o şedinţă de judecată de la Curtea Supremă de Justiţie, în cauza SC „Moldloto” SA către Consiliul municipal Chişinău. Prin intermediul unui proces judiciar, Societatea Comercială încearcă să obţină dreptul de proprietate asupra unui imobil al municipalităţii, din str. Veronica Micle 10 şi 10A, cu suprafaţa de 300 metri pătraţi, în care îşi are sediul Direcţia Funciară a Consiliului, dar şi sunt amplasate garajele Primăriei. Imobilul se află în curtea Primăriei, iar terenul aferent construcţiilor este de 0,25 ha.
În anul 2006, Curtea de Apel Economică a dat câştig de cauză SA „Moldloto” şi în baza hotărârii judecătoreşti, respectivul agent economic a devenit proprietar al unei părţi din construcţiile din str. Veronica Micle, 10, cu o suprafaţă de 97 metri pătraţi. Deşi avea dreptul să atace cu recurs acea hotărâre de judecată, conducerea Primăriei Chişinău de la acea vreme a preferat să nu facă acest lucru. Prin urmare, hotărârea a intrat în vigoare. Mai târziu, actuala conducere a Primăriei a solicitat revizuirea respectivei hotărâri. 
Totodată, SA „Moldoloto”, peste 3 ani, în anul 2009, solicită deja recunoaşterea dreptului de proprietate asupra întregului imobil, cu suprafaţa de 300 metri pătraţi şi a terenului de 0,25 ha. Judecătoria Economică de Circumscripţie, dar şi Curtea de Apel Chişinău au satisfăcut cererea reclamantului. De aceea, Primăria Chişinău a înaintat cu recurs hotărârea instanţei de judecată. 
După cum a menţionat în cadrul şedinţei de judecată reprezentantul Primăriei Chişinău, instanţele inferioare eronat au apreciat probele, la pronunţarea hotărârii. Nu s-a ţinut cont de faptul că încă din anul 1973, Primăria este proprietar al acestui imobil. Acest lucru e probat prin înscrisurile din dosarul cadastral, prezentat de Oficiul Cadastral Teritorial Chişinău, dar şi din materialele din Arhiva Municipală. În plus, SA „Moldloto” a închiriat o perioadă de timp o parte din încăperile date. Chiar dacă contractul original de locaţiune dintre Primăria Chişinău şi agentul economic a dispărut din arhive, acest lucru se probează prin copiile documentelor. De asemenea, documentaţia tehnică din dosarul cadastral demonstrează că SA „Moldloto” nu a construit şi nici nu a reconstruit nicio construcţie de pe această adresă, nu a primit niciodată autorizaţie de construcţie în acest sens. 
Pe de altă parte, reprezentantul societăţii comerciale a susţinut că SA „Moldloto”, care este succesoare de drept a Întreprinderii sovietice „Sportloto”, a primit în perioada sovietică 100 mii ruble pentru reconstrucţia unui imobil, fără a prezenta însă dovezi în ce scop a fost folosită suma respectivă. 
În context, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, care în proces a reprezentat interesele Primăriei Chişinău, propritarul bunului imobil revendicat, a apreciat că modul în care acţionează SA „Moldloto” este unul ilegal, prin care se urmăreşte acăpărarea construcţiei şi a terenului din centrul oraşului. „Este inexplicabil cum o societate, succesoare a unei întreprinderi sovietice, care vindea bilete de loterie, doreşte să obţină un imobil aflat în proprietatea autorităţilor municipale şi în care îşi are sediul Primăria municipiului Chişinău şi terenul din curtea Primăriei. Or, în acelaşi timp, alte întreprinderi rentabile nu-şi au un sediu”, a conchis edilul capitalei. Primarul general s-a arătat nedumerit şi de deciziile judecătoreşti anterioare, menţionând că acestea vor fi revăzute. Dorin Chirtoacă a opinat că în acţiunile lor ilegale, responsabilii de la SA „Moldloto” au acţionat mână la mână cu unii foşti funţionari ai Primăriei, exprimându-şi regretul că aceştia au acţionat în detrimentul intereselor locuitorilor acestui oraş. 
După ce a audiat părţile, completul de judecată al Colegiului Economic al Curţii Supreme de Justiţie, în frunte cu preşedintele instituţiei, Ion Muruianu, a decis să amâne pronunţarea hotărârii până pe data de 23 decembrie, ora 15.00. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău