Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Reparația acoperișurilor blocurilor de locuințe care au fost avariate în urma averselor din 09 august 2022

   1251

Primăria Municipiului Chișinău informează că serviciile municipale sunt implicate în reabilitarea acoperișurilor blocurilor de locuințe afectate de ploile puternice din 09 august 2022. Astfel, pe 16 adrese, din totalul de 27 de adresări, unde acoperișurile sunt din ardezie, lucrările au fost deja finalizate. În celelalte cazuri, cu acoperișuri flexibile, lucrările vor începe pe parcursul săptămânii curente. 

Informații în acest sens au fost prezentate luni, în cadrul ședinței operative săptămânale, de Ion Burdiumov, șef al Direcției generale locativ-comunale și amenajare (DGLCA).

Responsabilul a precizat că, în total, au parvenit cereri de la 27 de adrese privind solicitarea de reabilitare a acoperișurilor blocurilor de locuințe afectate de averse, preponderent din sectoarele Râșcani și Ciocana, dar și din alte sectoare.

Acoperișurile din foi de ardezie, 16 adrese, au fost reabilitate, urmând ca pe parcursul săptămânii curente să înceapă lucrul pe adresele cu acoperiș flexibil. „Au fost perfectate contracte cu agenți economici, conform deciziei Comisiei pentru situații excepționale, prin contractare directă. Respectiv, săptămâna aceasta vom purcede cu lucrări la acoperiș și la celelalte adrese", a precizat Ion Burdiumov.

Totodată, informăm că pentru lucrările de reparație a apartamentelor din str. Braniștii 5/6, au fost evaluate volumele de lucrări și devizele de cheltuieli prin metoda resurselor. Respectiv, a fost încheiat contract cu un agent economic, care va începe reparația din săptămâna curentă, pentru a reuși intervenția în timp util, astfel ca familiile care au avut de suferit să revină la apartamentele lor.  

Cât privește lucrările de salubrizare și înlăturare a consecințelor calamităților din sectorul Râșcani, informăm că pe parcursul săptămânii trecute s-a intervenit în majoritatea cazurilor prin salubrizare manuală, fiind acumulat nămolul care s-a format în curți.

Respectiv, săptămâna curentă va fi finalizată evaluarea acestor deșeuri. Ulterior în curțile de bloc se va interveni mecanizat, cu utilaje HACO și aspiratoare, pentru a aduce teritoriile afectate la starea de până la ploi.

În context, Primarul General, Ion Ceban, a solicitat serviciilor intervenție promptă în continuare, pentru a se asigura că pe toate adresele afectate de ploile din 09 august, lucrurile sunt aduse în ordine.