Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Remedierea situației privind grădinița nr. 164 din sectorul Buiucani

   3917

Primăria municipiului Chișinău  a găsit soluții de remediere a situației grădiniței nr. 164 din sectorul Buiucani, frecventată de 218 copii și cu 30 de angajați. Instituția a fost înființată în anul 1982 ca și instituție de stat. În prezent, clădirea instituției preșcolare aparține SA "Monolit", iar un executor judecătoresc a anunțat licitație publică pentru înstrăinarea imobilului grădiniței din str. Miron Costin 63/7.

Astăzi în cadrul unei întâlniri a părților implicate: reprezentantul SA "Monolit" și șefii Direcțiilor Educație, Asistență Juridică, Direcției Economie, Reforme și Relații Patrimoniale, consilierul primarului general pe domeniul educației, Lucia Caciuc, consilieri municipali etc. s-a decis soluționarea problemei pe termen scurt, astfel ca activitatea grădiniței să nu fie afectată: expedierea unui demers către Ministerul Justiției din partea Primăriei municipiului Chișinău pentru a stopa desfășurarea licitației privind vinderea sediului grădiniței SA "Monolit", anunțată pentru data de 28 martie, curent; perfectarea și semnarea unui contract de locațiune dintre SA "Monolit" și Consiliul Municipal Chișinău (ce urmează a fi valabil până la finele anului 2016). Pe termen lung, se prevede perfectarea unui proiect de decizie privind semnarea contractului de locațiune care va fi înaintat spre avizare comisiilor de specialitate ale CMC, iar consilierii municipali să decidă ulterior răscumpărarea integrală a imobilului respectiv.

Șefa Direcției Educație, Tineret și Sport, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb a declarat că municipalitatea nu poate risca să piardă grădinița în cauză, astfel că sunt necesare soluții juridice pentru a evita aceasta.

În context, șefa Direcției Asistență Juridică, Diana Gurschi a ținut să menționeze că statul este vinovat pentru situația actuală a grădiniței 164, "Acum tot statul, care nu și-a păstrat nimic odată cu privatizarea bunurilor, face ca peste 200 de  copii să rămână fără grădiniță".

La rândul său, juristul SA "Monolit" Vadim Avornicița, a subliniat că imobilul de pe adresa str. N. Costin 63/7 cu suprafața de circa 1300 m² aparține legal lor, fapt confirmat de datele ÎS "CADASTRU" prin adeverința de privatizare nr. 72/08 din 27.04.2001, iar încheierea unui contract de locațiune cu municipalitatea nu soluționează problema în totalitate. Potrivit reprezentantului SA "Monolit", decizia de a înstrăina clădirea grădiniței este luată de executorii judecătorești care vor să recupereze datoria, nu de către SA "Monolit". Acesta a propus mai multe soluții pentru municipalitate, precum schimbul clădirii pe un alt imobil, contract de locațiune, contract de vânzare-cumpărare cu achitare în rate, achitarea costului grădiniței prin impozitele pe care le achită SA "Monolit" către bugetul local.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău