Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Proiectul de decizie „Cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2024” va fi consultat până pe 19 ianuarie 2024

   5442

Primăria Municipiului Chișinău informează că termenul de consultare publică a proiectului de decizie „Cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2024” a fost prelungit până pe 19 ianuarie 2024.

Anunțul în acest sens a fost făcut de Primarul General, Ion Ceban, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale de marți, dar și în baza solicitării Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Măsura a fost luată având în vedere că proiectul de decizie enunțat are impact economic major asupra mediului de afaceri, precum și în scopul asigurării posibilității pentru participarea tuturor părților interesate la procesul decizional.

Astfel, consultările publice vor avea loc în regim offline, în cadrul APL Chișinău, cu participarea Asociației Investitorilor Străini din Republica Moldova (FIA), Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova „MĂR”, Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova, Asociației Businessului European, consiliile consultative pe lângă Primarul General, precum și alți reprezentanți din sectorul real.

De asemenea, informăm că vor fi organizate consultări publice pe subiectul aprobării taxelor locale 2024 și în cadrul preturilor de sector.

E de menționat că scopul proiectului este punerea în aplicare a taxelor locale pe teritoriul municipiului Chișinău pe anul 2024, în conformitate cu prevederile art. 288-298 din Codul Fiscal.

Proiectul de decizie prevede punerea în aplicare taxele locale, cotele lor și înlesnirile fiscale pe teritoriul municipiului Chișinău pe anul 2024.

Beneficiarii proiectului de decizie sunt persoanele juridice sau fizice înregistrate în calitate de întreprinzător care dispun de obiecte ale impunerii.

Rezultatele scontate ca urmare a implementării deciziei supuse consultării publice sunt:

  • asigurarea previzibilității activităţii de întreprinzător a agenților economici;
  • asigurarea principiului echitabilităţii (proporţionalităţii) în raporturile dintre unitatea administrativ-teritorială şi întreprinzător;
  • asigurarea calculării corecte și vărsării depline a plăților taxelor locale în buget.

Impactul estimat al proiectului de decizie este asigurarea plăților planificate în buget de la încasarea taxelor locale.

Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina web oficială „chisinau.md”, la modulul Consultări Publice.