Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Proiecte de infrastructură în derulare în sectoarele capitalei, activitate în săptămâna 28 martie - 1 aprilie 2022

   1858

Primăria municipiului Chișinău informează că în sectoarele capitalei sunt în derulare diverse proiecte de infrastructură, inclusiv reabilitarea străzilor și a trotuarelor, reparația curților blocurilor de locuințe, reabilitarea pasajelor subterane, a parcurilor etc.

Pe parcursul săptămânii curente, Primarul General, Ion Ceban, împreună cu responsabilii municipali și cu cei din preturi, a inspectat mersul lucrărilor pentru majoritatea proiectelor în desfășurare din sectoarele orașului. Edilul a solicitat ca proiectele să fie executate în termen și calitativ.


Astfel, în sectoarele orașului sunt executate lucrări pe următoarele șantiere:

Sectorul Râșcani:

-         Are loc reabilitarea trotuarelor din bd. Grigore Vieru pe ultima porțiune de drum, str. Romană - str. Albişoara, pe ambele sensuri de circulație.

Amintim că reparaţia integrală a trotuarelor din bd. Gr. Vieru a început anul trecut, de la strada pietonală Eugen Doga. Acestea fac legătura cu spațiile pietonale din str. A. Puşkin şi Mitropolit Bănulescu - Bodoni, reabilitate până la str. A. Mateevici.

-         are loc reabilitarea Monumentului din bd. Gr. Vieru.

-         reabilitarea zonelor pietonale din Parcul Râșcani, în perimetrul străzii D. Râşcanu - str. A. Saharov - str. Braniștii.

În prezent sunt pavate aleile pietonale din zona „Autodromului" şi sunt amenajate locuri de parcare. Anterior a fost instalat sistemul de iluminat public şi curăţaţi copacii.

De asemenea, de-a lungul parcului din str. Braniştii au fost amenajate mai multe locuri de parcare, în cadrul primei etape de modernizare a zonei verzi.

-         pe Calea Orheiului se desfășoară lucrări de amenajare a benzii suplimentare de viraj la intersecția Calea Orheiului cu str. Studenților, în scopul fluidizării traficului rutier și neadmiterii staționării pe banda dreaptă de deplasare.

-         în jurul spaţiului verde care delimitează benzile de circulaţie a transportului pe Calea Orheiului este schimbată bordura. Pe această stradă a fost modernizat sistemul de iluminat, au fost înlocuiți pilonii de electricitate şi a fost instalat sistem de irigare.

-         sunt în reparație trotuarele din strada Kiev. Acolo vor fi amenajate şi locuri de parcare. Trotuarele vor fi reabilitate pe ambele părţi.

-         este în reparație str. Alexandru cel Bun, pe tronsonul str. Ismail - str. Tighina.

-         sunt în desfășurare şi lucrările de reparaţie a str. Tighina. În prezent se intervine pe tronsonul str. Alexandru cel Bun - bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Sectorul Centru:

-         au început lucrările de reparație a străzii Tighina, care presupun reabilitarea învelișului asfaltic, modernizarea trotuarelor, a iluminatului stradal și amenajarea locurilor de parcare. Primul tronson de drum aflat în reparație este cel cuprins între străzile Avram Iancu și Columna. Aici are loc decaparea asfaltul uzat și a bordurilor.

Săptămâna trecută au fost inițiate lucrările pe strada Alexandru cel Bun, iar de săptămâna viitoare va intra în reparație și strada 31 August 1989.

Pe cele trei artere vor fi reparați în total, 6,7 km de carosabil și amenajați 78 mii m² de trotuare. De asemenea, vor fi instalați 288 de stâlpi și 654 corpuri de iluminat. Mai mult, vor fi schimbați 1550 metri liniari de rețele de canalizare pluvială.

Toate lucrările sunt realizate în cadrul Pachetului II al proiectului „Reabilitarea străzilor centrale și modernizarea iluminatului public al centrului municipiului Chișinău", finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI) și Fondului Special de Energie Verde al BERD.

-         continuă au început lucrări de reparaţie a infrastructurii rutiere și pietonale pe strada Alexandru Bernardazzi. În prezent sunt executate lucrări de schimbare a bordurilor şi amenajare a trotuarelor, în perimetrul străzilor V. Alecsandri - Armenească.

-         pe strada A. Șciusev continuă reabilitarea trotuarelor, în perimetrul str. Pușkin - str. Ismail;

-         pe strada Ialoveni, 98 au loc lucrări de amenajare a spațiului verde şi a unui teren de minifotbal. Anterior pe această adresă erau amplasate garaje, iar zona era insalubră.

Sectorul Ciocana:

-         continuă reparația trotuarelor pe str. Maria Drăgan, perimetrul str. Vadul lui Vodă - str. Ciocana. Anterior, aici au fost executate lucrări de amenajare în prundiș și montate bordurile.

-         este în reparație trotuarul și aleea din str. M. Sadoveanu, în perimetrul str. A. Russo - I. Vieru și a pistei pentru bicicliști. Tot aici va fi amenajat spațiul verde, va fi mobilier urban și locuri de parcare.

-         aleea școlarilor în partea de sus a bd. Mircea cel Bătrân, între str. P. Zadnipru și str. I. Vieru, este pregătită pentru asfaltare. În zonă sunt efectuate lucrări de reabilitate a scărilor care fac legătura cu blocurile de locuințe, sediul Liceului Teoretic „Constantin Negruzzi" şi cu Grădinița de copii nr. 188.

-         este în proces de reabilitare trotuarul de str. Igor Vieru, în perimetrul bd. Mircea cel Bătrân - str. M. Sadoveanu.

-         este în proces de reabilitare trotuarul din bd. Mircea cel Bătrân, partea pară. Acum se intervine în perimetrul str. P. Zadnipru - bd. Mircea cel Bătrân, 8. Lucrările prevăd asfaltarea trotuarului, amenajarea locurilor de parcare și a spațiilor verzi. Proiectul este multianual. Spre finalul proiectului, trotuarul din bd. Mircea cel Bătrân va fi reabilitat de la str. Ginta Latină până la str. Prof. I. Dumeniuk.

-         au început lucrările de amenajate a zonei verzi din „Ciocana 12" (din adiacentul str. M. Drăgan 30/3; 30/8; 30/9). Acolo vor fi amenajate alei pietonale, locuri de parcare, o zonă de șah și va fi instalat mobilier urban.

Sectorul Botanica

-         continuă lucrările de reparaţii curente în Parcul „Valea Trandafirilor". Este reabilitată scara de acces în parc din direcţia scuarului ridicat în memoria persoanelor care au avut de suferit în urma catastrofei de la Cernobîl, a fost reparat peretele de sprijin, montate borduri şi amenajat un trotuar nou.

-         au început lucrările de reparații a accesului din str. Melestiu către lacul numărul 1 din Parcul „Valea Trandafirilor". În zonă va fi amenajat izvorul şi zona de agrement, va fi restabilit carosabilul şi amenajat trotuarul. La final va fi instalat mobiliar urban.

-         Au loc amenajări a spaţiului verde în scuarul din de la intersecţia str. N. Titulescu şi bd. Decebal, reabilitat anul trecut. Aici a fost instalat sistem de irigare şi iluminat, mobilier urban şi camere de supraveghere video.

-         este în proces de reabilitare Scuarul din Piața Decebal (intersecţia bd. Decebal - str. Sarmizegetusa). Sunt inițiate lucrări de renovare a aleilor pietonale și a spațiilor verzi, cu instalarea terenurilor de joacă și fitness.

-         Reabilitarea trotuarelor din str. Burebista, partea impară, în perimetrul str. Sarmizegetusa - bd. Dacia. În zonă vor fi amenajate locuri de parcare şi instalat mobilier urban.

-         au fost reluate lucrările de amenajare a zonei verzi în scuarul din str. Valea Crucii, 24, proiectul început anul trecut, care prevede amenajarea de alei pietonale şi locuri de parcare pe un spaţiu anterior neîngrijit.

-         continuă amenajarea scuarului din şos. Muncești, 242 a spaţiului verde, instalarea sistemului de supraveghere video, instalarea unui teren de joaca pentru copii şi a mobilierului urban.

-         Au loc lucrări de schimbare a bordurilor pe bd. Cuza Vodă, în perimetrul str. Sarmizegetusa - bd. Dacia. Ulterior vor fi reparate trotuarele şi carosabilul. Pe perimetrul străzii vor fi amenajate locuri de parcare.

- În curând urmează începerea lucrărilor de amenajare a locurilor de parcare pe adresele:

-  str. Melestiu, vizavi de blocurile 26/9 - 24/15;

-  str. Liuba Dumitriu, 20 - str. Cetatea Albă, 5;

-  în adiacentul Parcului de distracții din str. Trandafirilor;

-  str. Sarmizegetusa de la bd. Cuza Vodă, până la bd. Decebal.

Totodată în anul curent în sectorul Botanica sunt planificate lucrări de amenajare a câteva mini-scuaruri în curţile blocurilor d elocuințe:

-  str. Belgrad, 19/1

-  str. Brâncuşi, 146

-  șos. Muncești, 54

-  șos. Muncești, 404

-  bd. Dacia intersecţie cu bd. Cuza Vodă.

Au fost finalizate lucrările de proiectare a pasajului subteran de la intersecţia bd. Dacia cu bd. Traian. Urmează lansarea procedurilor de licitație.

Săptămâna viitoare vor inspecta şi proiectele din sectorul Centru.

E de menționat că noi curți de bloc din Capitală se află în reparație. Recent au fost reluate lucrările de reabilitare a curții de blocuri din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 64, sectorul Centru. Proiectul de modernizare se referă la amenajarea trotuarelor, cu montarea bordurilor noi, amenajarea locurilor de parcare și a unei platforme noi modulare de gunoi, asfaltarea drumului, modernizarea iluminatului, renovarea terenului sportiv și instalarea terenurilor de fitness.

În paralel, în reparație se află şi alte curţi de blocuri, inclusiv str. Gh. Cașu, 20/2, 20/3, 20/4; str. N. Zelinski, 28/6, 30/4, str. D. Râșcanu, 2; str. Andrei Doga, 25 A, str. Aerodromului, 2, str. Bogdan - Voievod, 6/1, 6/2, 6/3, 6/4, 8/2, 8/6.