Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Proiecte de infrastructură aflate în derulare în sectorul Centru

   1366

Primăria municipiului Chișinău informează că în sectorul Centru al capitalei sunt în derulare mai multe proiecte de infrastructură, inclusiv reabilitarea și amenajarea scuarurilor, a zonelor de agrement, a pasajelor subterane, a trotuarelor și a pistelor pentru bicicliști etc. Unele activități sunt o continuare a lucrărilor începute în anul precedent, iar altele încep în această primăvară.

1. Pe strada A. Bernardazzi continuă lucrările de reabilitare a trotuarelor. Pe segmentul str. A. Pușkin - str. Armenească s-a intervenit integral, respectiv, lucrările vor continua până la str. Pan Halippa. Anterior pe această stradă a fost modernizat iluminatul și au fost efectuate lucrări silvotehnice. După finalizarea lucrului pe trotuare, va fi așternut un strat nou de uzură și pe carosabil.

2. Pe strada București, lucrările de reabilitare a trotuarelor, în perimetrul str. A. Pușkin - str. V. Pârcălab, au fost deja finalizate.

3. Continuă lucrările de reparaţie a două curți de blocuri din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 62 și nr. 64. Reabilitarea presupune montarea bordurilor noi, amenajarea trotuarelor, a locurilor de parcare, a noi platforme modulare de deșeuri, asfaltarea curților, modernizarea iluminatului nocturn, instalarea terenurilor de fitness și renovarea terenului sportiv.

4. Pe strada Ialoveni, 98 este în proces de amenajare un nou scuar. Anterior acolo erau amplasate mai multe garaje, iar zona era insalubră. Lucrările presupun amenajarea aleilor pietonale, a unui stadion, a locurilor de parcare, instalarea sistemului de iluminat, montarea a două terenuri de fitness, bănci, coşuri de gunoi. În preajmă a fost deja amenajată şi o platformă nouă pentru acumularea deșeurilor.

Alte zeci de proiecte urmează să înceapă în sectorul Centru pe parcursul anului curent. Printre acestea enunțăm:

- Amenajarea și reabilitarea trotuarului și a pistei pentru bicicliști din str. Valea Trandafirilor (segmentul de la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron" din str. Ciuflea până la Parcul „Valea Trandafirilor").

- Reabilitarea şi amenajarea scuarului din str. Grenoble, de la str. N. Testemiţanu până la str. Gh. Asachi. Acolo vor fi alei pietonale, locuri de parcare, iluminat modern, mobilier urban, teren de joacă pentru copii. Va fi amenajat şi terenul din preajma sediului Liceului Teoretic cu profil de arte „Nicolae Sulac".

- Reabilitarea pasajelor subterane din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, intersecție cu str. Ciuflea, scuar Brâncuși și din str. Ismail colţ cu bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt;

- Reabilitarea trotuarelor din str. V. Pârcălab;

- Reabilitarea trotuarelor din str. M. Eminescu;

- Reabilitarea trotuarelor din str. M. Kogălniceanu (tronson A. Puşkin - M. Eminescu);

- Reabilitarea trotuarelor din str. A. Mateevici (tronson str. A. Puşkin - str. M. Eminescu);

- Reabilitarea trotuarului din str. Vl. Korolenko (str. Academiei - str. T. Strișcă);

- Reabilitarea trotuarului din str. Armenească;

- Reabilitarea aleii pietonale a Teatrului de Vară din Parcul „Valea Morilor" până la corturile de tenis (inclusiv podul);

- Amenajarea zonei de agrement din str. Ismail, intersecție cu str. D. Cantemir;

- Reabilitarea și amenajarea zonei din str. Gh. Asachi colț cu str. Academiei;

- Reabilitarea și amenajarea zonei din str. A. Mateevici colț cu str. P. Halippa;

- Reabilitarea şi amenajarea scuarului din str. P. Halippa colţ cu I. Nistor;

- Amenajarea scuarului Regina Maria (Liceul Teoretic „Gh. Asachi");

- Amenajarea şi reabilitarea scuarului din bd. Iu. Gagarin (adiacent UCCM);

- Amenajarea zonei panoramice din str. Ialoveni (zona Motocros);

- Reparaţia şi amenajarea subteranei din bd. Iu. Gagarin (Gara Feroviară Chişinău);

De asemenea, vor fi continuate lucrările de reparaţie ale edificiilor instituţiilor de învăţământ, modernizarea iluminatului şi reparaţia curţilor blocurilor de locuințe.