Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Poliţia nu a prezentat un raport detaliat pe marginea cazului de agresare a operatorului PRO TV Chişinău Mihai Şambra

   2289

În cadrul şedinţei operative de la primărie vicecomisarul Iacob Gumeniţa, şef al poliţiei municipale, nu a venit cu un raport detaliat asupra încălcărilor legislaţiei în vigoare comise de poliţie pe data de 8 octombrie curent la Comisariatului de poliţie al sectorului Buiucani, când operatorul Postului de televiziune PRO TV Chişinău Mihai Şambra a fost agresat fizic şi maltratat. Acest lucru îl solicitase încă vineri primarul general Dorin Chirtoacă.
Iacob Gumeniţa a prezentat doar o informaţie succintă pe marginea cazului. De fapt, aceasta a coincis cu poziţia oficială a Ministerului Afacerilor de Interne, expusă vineri în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit şefului poliţiei municipale, Mihai Şambra a fost agresat în alt sector al oraşului, iar aceasta se probează prin afirmaţiile a doi martori. Mai multe detalii Iacob Gumeniţa nu a putut oferi, făcând trimitere la faptul că cazul este cercetat de procuratură.
În context, primarul general a apreciat poziţia poliţiei drept una părtinitoare, deoarece alţi martori, precum şi Mihai Şambra susţin că lucrurile s-au petrecut altfel şi că victima s-a aflat timp de o noapte în Comisariatul de poliţie a sectorului Buiucani, unde a fost agresat şi maltratat. Până acum, aceşti martori şi nici Mihai Şambra n-au fost audiaţi, chiar dacă o solicitare în acest sens făcuse avocatul cameramanului de la PRO TV Chişinău. Dorin Chirtoacă a spus că opinia publică trebuie să cunoască adevărul, iar ancheta să fie una obiectivă. 
„Îmi menţin şi în continuare poziţia expusă privind suspendarea finanţării poliţiei municipale. Voi solicita, de asemenea, şi Consiliului municipal Chişinău să diminueze mijloacele financiare alocate poliţiei municipale”, a menţionat primarul de Chişinău, regretând însă că poliţia de azi activează asemenea miliţiei sovietice, când cetăţenilor le erau fabricate dosare la comandă. 
Amintim că săptămâna trecută, primarul general Dorin Chirtoacă a calificat acţiunile poliţiei drept un abuz grav şi o încălcare flagrantă a legii, afirmând că acest caz este parte a unei campanii ample de represiune şi intimidare a jurnaliştilor care încearcă să-şi facă onest şi profesionist meseria. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău