Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Pe conturile Primăriei Chişinău a fost aplicat sechestru

   1895

La 1 octombrie a.c., Oficiul Centru al Departamentului de Executare de pe lângă Ministerul de Justiţie a dispus aplicarea sechestrului pe conturile Primăriei municipiului Chişinău. 
Potrivit Dianei Gurschi, şefă a Direcţiei Asistenţă Juridică a primăriei capitalei, autorităţile municipale nici n-au fost informate despre aplicarea sechestrului pe conturi, iar încheierea executorului judecătoresc a fost expediată spre executare doar în adresa Trezoreriei Teritoriale Chişinău. 
În cadrul şedinţei operative, Diana Gurschi a menţionat că aplicarea sechestrului pe conturile Primăriei ţine de asigurarea cu spaţiu locativ a colaboratorilor Ministerului de Interne, Procuraturii Generale şi a unor judecători. Şefa Direcţiei Asistenţă Juridică a calificat acţiunea executorilor judecătoreşti drept una ilegală, întrucât nu există nici o hotărâre judecătorească prin care Primăria municipiului Chişinău ar fi fost obligată să asigure pe cineva cu spaţiu locativ, iar în toate deciziile instanţelor de judecată este vizat Consiliul municipal Chişinău. În plus, pe conturile primăriei se află sursele financiare prevăzute pentru achitarea salariilor funcţionarilor publici şi sumele prevăzute pentru organizarea Sărbătorii Hramul Chişinăului, care va avea loc la 14 octombrie a.c. De menţionat că, potrivit legislaţiei, este ilegală aplicarea sechestrului pe sursele financiare prevăzute pentru achitarea salariilor, deoarece se încalcă flagrant Codul Muncii. 
În acelaşi timp, Ana Slivca, şef-adjunct al Direcţiei evidenţă contabilă şi analiză economică, a informat că deoarece toate conturile au fost blocate, la moment Primăria Chişinău nu poate opera nici o operaţiune financiară. 
În context, primarul general Dorin Chirtoacă a subliniat că aplicarea sechestrului pe conturi creează dificultăţi în activitatea zilnică a Primăriei, dar şi la organizarea Hramului Chişinăului, inclusiv primirea delegaţiilor oficiale şi desfăşurarea programelor cultural-artistice. Şeful administraţiei municipale a solicitat Direcţiei Asistenţă Juridice să pregătească actele necesare pentru ca încheierea Oficiului Centru al Departamentului de Executare să fie atacată cu recurs în instanţa de judecată, în termenele prevăzute de legislaţia în vigoare. 
Este pentru prima dată când se aplică sechestru pe conturile Primăriei, toate acţiunile de până acum se refereau la conturile Direcţiei Generale Finanţe ale Consiliului municipal Chişinău. Până la această dată, nu toţi angajaţii Primăriei au reuşit să-şi ridice salariile pentru luna septembrie.   
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău