Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Notă informativă

   2560

Copilul Graur Mirela, a.n. 25.08.2005, domiciliat str. Petrarilor 1/3 ap.11, s-a îmbolnăvit acut la 17.01.2008 manifestând semne de virozâ respiratorie. A doua zi starea sănătăţii copilului s-a agravat, în legătură cu ce părinţii au apelat la serviciul de urgenţă, care la 18.01.08, ora 17.30, a spitalizat copilul în IMSP SCMC nr.1 în stare gravă. În Departamentul medicinii de urgenţă a spitalului, copilul a fost examinat de către medicul de gardă, asistent universitar, dna Irina Cobzari, care a stabilit diagnosticul de: „Infecţie respiratorie acută. Rinofaringită. Bronşită acută. Hepatită virală C. Malnutriţie gr.II (deficit de masă corporală 28%". I s-a prescris tratamentul medicamentos adecvat, în conformitate cu gravitatea stării sănătăţii şi standardele medico-economice aprobate de către Ministerul Sănătăţii şi adaptate la nivelul instituţiei medicale. La ora 18.10, copilul a fost internat în secţia nr.5 de pediatrie a spitalului, unde imediat a fost iniţiat tratamentul indicat de către medicul de gardă.

La ora 22.00, copilul a fost examinat în mod repetat de către medicul de gardă, care a menţionat în zilnic, că starea sănătăţii copilului rămâne gravă, dar stabilă. În cursul nopţii starea sănătăţii copilului a fost monitorizată de către asistenta medicală de gardă, care nu a constatat agravarea stării sănătăţii lui.

La 19.01.08, a doua zi, la ora 06.00 copilului i s-au administrat medicamentele prescrise de către medicul de gardă. La ora 9.15, şefa secţiei, dna V. Panu a conversat cu mama, colectând anamneza bolii copilului. În acest timp copilul dormea. La ora 9.30 copilul a fost trezit din somn pentru a fi examinat de către medicul otorinolaringolog, care a stabilit diagnosticul: „Rinofaringită acută. Otită catarală medie acută". A fost indicat tratamentul respectiv. La ora 9.45, copilul a fost examinat de către şefa secţiei dna V. Panu, care a confirmat diagnosticul anterior stabilit, presupunând concomitent o reacţie alergică la tratamentul administrat, manifestată prin prezenţa unor erupţii eritematoase pe faţă, în legătură cu ce a fost efectuată corecţia tratamentului.

La ora 14.00, copilul a fost examinat în mod repetat de către şefa secţiei, care a constatat dispariţia erupţiilor, starea sănătăţii copilului fiind stabilă. La ora 18.00, copilului i s-a administrat tratamentul prescris de către şefa secţiei.

În continuare starea sănătăţii rămânea gravă, dar stabilă.

Pe parcursul nopţii, în mod repetat, la orele 24.00, ora 02.00 pe 20.01.08, copilul a fost supravegheat de către asistenta medicală de gardă, dna A. Mihailiuc, care nu a constatat semne de agravare a stării sănătăţii lui.

La ora 05.20, data de 20.01.08, mama copilului s-a apropiat de asistenta medicală de gardă informând-o, că copilul manifestă respiraţie frecventă. Asistenta medicală a apreciat subiectiv starea copilului, măsurând temperatura corpului - 37,6 grade, administrându-i un puf de salbutamol, care a fost repetat peste 15 minute. Copilul s-a calmat. La ora 06.00 asistenta medicală i-a administrat medicamentele conform fişei de indicaţii. Copilul a adormit.

 

La ora 07.55, mama cu copilul în braţe s-a apropiat de asistenta medicală de gardă, dna A. Mihailiuc, anunţând-o „că nu-i place cum arată copilul". Asistenta medicală a chemat medicul de gardă care s-a prezentat imediat. În rezultatul examinării, ora 08.05, medicul nu a constatat o agravare a stării sănătăţii copilului.

La ora 08.40, asistenta medicală de gardă, dna Z. Gavril, la vizita ei în salon, a observat că copilul are dificultăţi respiratorii, în legătură cu ce a chemat medicul de gardă, dna D. Savoschin, care a constatat starea extrem de gravă a copilului manifestată prin atonie, areflexie, după care a fost transferat de urgenţă în secţia de reanimare la ora 09.15.

Deşi au fost întreprinse toate măsurile de resuscitare efectuate în secţia de reanimare, la ora 10.00, la date de 20.0108, a fost constatată moartea biologică a copilului.

Decesul a survenit în urma insuficienţei cardio-respiratorii acute, forma generalizată cu evoluţie fulminantă.

Diagnosticul clinic: "Infecţie respiratorie virală acută. Bronhopneumonie. Hepatită virală C. Malnutriţie gr.II (deficit de masă corporală 28%). Anemie feriprivă gradul II".

Diagnosticul patomorfologic macroscopic: „Pneumonie de geneză virală. Edem cerebral. Imunodeficienţă pronunţată, manifestată prin timomegalie. Hepatită cronică cu modificări distrofice pronunţate".

 

Din anamneză:

 

Copilul născut de la III sarcină, II naştere. Sarcina a decurs pe fon de hipoxie intrauterină, cu ruperea prematură a pungii amniotice, perioada alchidiană a durat 10 ore. Naşterea în termen, cu scorul Apgar 8 puncte, greutatea 3050 gr, talia 51 cm. Copilului i s-a efectuat vaccinul contra HVB şi BCG şi la a 6-ea zi externat la domiciliu cu diagnosticul:" Boala hemolitică pe ABO, forma icterică, evoluţie medie. La domiciliu copilul a fost vizitat la a 3-ea zi şi luat în supraveghere în grup de risc de către medicul de familie. Copilul a fost examinat şi consultat conform standardelor în vigoare. Până la vârsta de 2 ani s-a dezvoltat fizic şi neuropsihic conform vârstei. A fost supravegheat cu diagnosticul: „Encefalopatie perinatală hipoxico-ischemică a sistemului nervos central. Anemie ferodeficitară grad. I".

La vârsta de 11 luni (21.07.06 - 29.07.06) copilul s-a aflat la tratament în staţionar - SCM nr.1 cu diagnosticul: „Enterocolită acută. Bronşită acută obstructivă. Sindrom cardiovascular. Anemie ferodificitară gr.I. Encefalopatie reziduală. Hepatită toxică".

La vărsta de 1 an 8 luni ( 30.04.07 - 04.06.07), copilul s-a aflat la tratament în staţionar (SCMC nr.1 şi SCBCC) cu diagnosticul: „Hepatită cronică virală (HCV şi CMV), în acutizare, fază replicativă, activitate moderată. Ascaridoză. Anemie ferodificitară gr.I".

În ambele cazuri copilul a fost internat în primele 24 de ore după îmbolnăvire cu serviciul de urgenţă în stare gravă în staţionar.

După externare au fost respectate recomandările din staţionar, copilul a fost consultat de către specialiştii de profil. Ultima adresare la medicul de familie - la 19.10.2007, când mamei i s-au eliberat trimiterile pentru investigaţii.

Direcţia sănătăţii

 

26.01.2008