Municipalitatea se alătură campaniei „Stop, furturilor de biciclete!"

   1149

Primăria municipiului Chișinău participă alături de Direcția de poliție Chișinău în cadrul Campaniei de prevenire a furturilor de biciclete. Acțiunea este sprijinită și promovată în comun cu reprezentanții Asociației Obștești „Orașul meu protejat", Federația de Ciclism din Republica Moldova, Institutul de Științe Penale și Criminologie Aplicată.

Astfel, în perioada următoare autoritățile își propun să întreprindă un șir de măsuri eficiente, bazate pe sentimentul de solidaritate comunitară, care presupune implicarea mai multor părți (cetățenii, poliția, reprezentanții APL, ONG-uri, etc.), care are drept scop sporirea siguranței în comunitate, prevenirea furturilor de biciclete.

Totodată, organizatorii campaniei vor asigura un dialog continuu cu membrii comunității, pentru a consolida schimbul de informații cu cetățenii prin ai  responsabiliza pe aceștia de a se implica la identificarea și soluționarea problemelor legate de acest gen de infracțiune, dar și pentru a promova activismul civic în descurajarea comportamentului infracțional din societate.

Beneficiarii acestei ample acțiuni pot fi cetățenii care doresc să colaboreze cu angajații poliției, prin faptul că sunt responsabili, vigilenți și sunt de acord să reacționeze în cazul în care observă ceva suspect, anunțând imediat ofițerul de sector, care deservește sectorul administrativ și/sau Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112. Astfel, oamenii se vor putea ajuta reciproc protejându-și familia și proprietatea, contribuind la reducerea sentimentului de frică, neîncredere, nesiguranță prin descurajarea comportamentului infracțional.

În context, poliția recomandă:

-         Nu lăsați bicicleta nesupravegheată în parcuri sau în afara magazinelor, dacă acestea nu dispun de dispozitive special amenajate pentru parcare;

-         Nu depozitați bicicleta în zone neiluminate, doar în spații închise și asigurate cu sisteme de siguranță;

-         Nu parcați în același loc, mai ales dacă pedalați zilnic la muncă sau la școală;

-         Asigurați blocarea roților cu lanțuri speciale și alte sisteme de siguranță;

-         Periodic, schimbați locurile de parcare ale bicicletei.    

Potrivit Direcției de poliție Chișinău, în perioada 01 ianuarie - 15 martie 2022, în capitală au fost înregistrate 62 de infracțiuni privind furturile de biciclete.