Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Municipalitatea a evaluat consecinţele ploii de sâmbătă

   1623

Până în acest moment, serviciile municipale au înlăturat în mare parte consecinţele ploii abundente de sâmbătă. Potrivit lui Dionisie Boaghie, şef al Direcţiei generale locativ-comunale şi amenajare, ploaia a provocat scurgeri a câtorva acoperişuri ale blocurilor locative. De asemenea, au fost doborâţi mai mulţi arbori. Până în acest moment, în majoritatea cazurilor s-a intervenit la timp, problemele fiind deja soluţionate. 
La rândul său, şeful Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie a informat că din cauza volumului mare de apă pe unele străzile s-a circulat cu dificultate. În special, pe str. Albişoara, în perimetrul străzilor Ismail şi Petru Rareş. Însă datorită intervenţiei operative a serviciilor responsabile de administrarea străzilor, în scurt timp circulaţia transportului a fost reluată în regim normal. În acest scop, au fost evacuaţi peste 100 metri cubi de mâl şi au fost salubrizate străzile respective. În timp rezonabil s-a revenit la circulaţia normală şi în pasajele subterane, care au fost inundate. 
Veaceslav Ţernă a mai afirmat că în urma ploii de sâmbătă, a fost deteriorată o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi de asfalt, dar nu e vorba de porţiunile de drum reparate în anul curent. 
În urma producerii unor scurtcircuite pe timpul ploii, în Chişinău au fost înregistrate şi două incendii. Actualmente nu s-a intervenit încă până la capăt de pe str. Cărămidarilor, care la fel a fost inundată. Potrivit însă pretorului sectorului Centru, pentru a soluţiona această situaţie, sunt necesare mai multe măsuri, deoarece de fiecare dată locuitorii din zonă se confruntă cu asemenea probleme, fiindu-le inundate subsolurile şi beciurile. Serviciile municipale vor elabora pe viitor un plan de acţiuni pentru a soluţiona problema. 
În context, primarul general a subliniat că în asemenea situaţii, când au fost inundate bunurile imobile ale persoanelor fizice, cetăţenii pot solicita ajutor financiar din partea autorităţilor locale, prin intermediul fondului de rezervă. Dorin Chirtoacă a menţionat însă că fiecare caz va fi verificat în parte. Şeful administraţiei municipale a mai solicitat subdiviziunilor responsabile să acorde asistenţă necesară locatarilor care nu au reuşit până acum să lichideze consecinţele ploilor de sâmbăta trecută. 
Subdiviziunile municipale au fost informate în prealabil despre posibilele intemperii pentru sfârşitul de săptămână, astfel încât la nivelul tuturor întreprinderilor au fost create din timp grupe speciale de intervenţie. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău