Consultări publice asupra proiectelor de decizie privind aprobarea bugetului municipal Chișinău și a taxelor locale pentru anul 2025 la Pretura Ciocana
Primarul general interimar, Ruslan Codreanu a participat vineri la lansarea Serviciului municipal de asistență stradală (str. Miron Costin, 19/1) din municipiul Chișinău. Serviciul va activa pe timp de zi și presupune oferirea de asistență stradală copiilor depistați în situație de risc. Cheltuielile pentru implementarea proiectului, în sumă de 390 mii lei au fost alocați din bugetul municipal.
Noua structură va activa în subordinea Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului și are o capacitate de 15 locuri. Astfel, copii supuși violenței, neglijați, cei care practică vagabondajului și cerșitul, copiii care fug de acasă sau cei care trăiesc în stradă vor beneficia: de asistența specialiștilor, încadrarea în activitățile socio-educative; cât și de spațiile de recreere amenajate: sală de sport, bucătărie, duș etc.
Ruslan Codreanu a vizitat instituția nou-inaugurată și a apreciat efortul depus de administrație pentru amenajarea și dotarea sediului într-un timp record. „Avem speranța că aici copiilor le va fi asigurat tot confortul necesar, iar ei se vor simți în siguranță. Este un proiect în regim de testare, iar municipalitatea va trebui să evalueze care sunt necesitățile copiilor, pentru ca ulterior să fie diversificată gama de servicii acordate", a subliniat edilul-șef.
La rândul său, Lucia Caciuc, șef interimar al Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului a declarat că autoritățile publice locale au examinat și alte forme de organizare a acestui serviciu, ținând cont că experiența copiilor străzii este nouă pentru Republica Moldova. De asemenea, pentru a face față eventualelor provocări au fost cooptați specialiștii de profil din cadrul subdiviziunii, care dispun de experiența interacționării cu copii din stradă.
Serviciul nou creat presupune oferirea asistenței prin activități de informare desfășurate de specialiști direct în stradă, activități socio-educative prin atragerea copiilor în centrele comunitare, asistență socială prin identificarea copiilor în situație de risc etc.