Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Lansarea Serviciului Centre de zi pentru copii și familie din capitală

   1355

Primăria Municipiului Chișinău, în parteneriat cu UNICEF Moldova, anunță lansarea a zece Centre de zi pentru copii și familie. Noul serviciu social are ca scop protejarea și asistența copiilor în situații de risc și a copiilor - victime ale tuturor formelor de abuz, prin activități de prevenire și servicii specializate gratuite adresate copiilor și familiilor acestora și este gestionat de Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului din municipiul Chișinău.

În urma parteneriatului încheiat între Primăria Chișinău și UNICEF Moldova, cele 10 centre de zi pentru copii vor oferi asistență tehnică în realizarea drepturilor copiilor și adolescenților din municipiul Chișinău. Fiecare sector al capitalei găzduiește câte două centre, iar acestea vor putea acorda servicii anual pentru cel puțin 500 de copii, adolescenți și adolescente, inclusiv refugiați.

Prezent, la eveniment, Primarul General al Municipiului Chișinău, Ion Ceban, a subliniat importanța noului serviciu social pentru locuitorii orașului și a mulțumit partenerilor implicați în această inițiativă, UNICEF Moldova și toți cei care au contribuit la realizarea acestor centre. „Copiii noștri sunt cea mai prețioasă comoară, astfel că protejarea și sprijinirea lor în momentele dificile este o prioritate pentru comunitatea noastră. Sunt convins că aceste centre vor deveni spații prietenoase, în care copiii vor simți că sunt înconjurați de grijă și atenție”.

Centrele de zi pentru copii în situații de risc oferă o gamă variată de servicii sociale, cum ar fi acordarea asistenței copilului în situații de risc în conformitate cu nevoile sale, dezvoltarea abilităților parentale în creșterea și îngrijirea copilului, informarea comunității și a instituțiilor abilitate cu privire la necesitățile specifice ale copiilor și familiilor aflate în situații de dificultate, monitorizarea situației copilului beneficiar al serviciului și incluziunea comunitară a copilului și familiei.

La rândul său, Flore Rossi, specialistă în Protecția Copilului, UNICEF Moldova, a accentuat necesitatea acestor centre pentru copiii din republica noastră: „Sistemul de protecție a copilului a fost suprasolicitat în 2022 din cauza impactului și consecințelor crizei refugiaților și a războiului din Ucraina. Din evaluările realizate anul trecut, am constatat că există o nevoie urgentă de a extinde și dezvolta noi servicii pentru copiii aflați în situații de risc, inclusiv pentru copiii refugiați, în special pentru cei separați și neînsoțiți. De aceea, suntem aici astăzi pentru a lansa un nou serviciu social în municipiul Chișinău - un Centru de Zi pentru Copii și Familii.  Acest serviciu se concentrează nu numai pe consecințe, ci și pe prevenție, fiind adresat atât copiilor, cât și părinților”.

Beneficiarii Centrului de zi pentru copii și familie pot fi băieți și fete cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani și familiile acestora, inclusiv refugiați. Aceștia vor avea acces la servicii și programe specializate, care includ asistență individualizată, consiliere psihologică individuală și de grup, precum și utilizarea spațiilor dotate cu materiale didactice, literatură de specialitate, jocuri de societate și de dezvoltare, echipamente robotice și multe altele.

Centrul de zi pentru copii și familie este o instituție unică și indispensabilă în sprijinirea copiilor și familiilor noastre, a declarat Angela Cutasevici, Viceprimara municipiului Chișinău.

Aceste centre sprijină și consiliază părinții, ajutându-i să gestioneze stresul și să rezolve conflictele, contribuind astfel la creșterea încrederii și a abilităților parentale. Ne angajăm să continuăm să susținem și să dezvoltăm acest serviciu esențial pentru a oferi un viitor mai bun copiilor și familiilor noastre.

Pentru a beneficia de serviciile Centrului de zi pentru copii și familie, unul dintre părinți poate depune o cerere la Direcția pentru Protecția Drepturilor Copilului din raza teritorială în care locuiesc. Acordarea serviciilor se va realiza în baza unui plan individualizat de servicii, elaborat de către specialiști împreună cu copilul și familia acestuia, având în vedere nevoile identificate. Beneficiarii vor putea urma programele de asistență pentru o perioadă de până la 6 luni, cu posibilitatea de prelungire.

Pentru informații suplimentare și pentru a accesa detalii despre Centrele de zi pentru copii și familie, vă rugăm să vizitați website-ul www.gdpdc.md. Pentru asistență și ghidare în procedura de depunere a cererii, pot fi contactați consultanții la numărul de telefon 022 226 100 sau prin e-mail la adresa centrudezi10@gmail.com.

Aceste acțiuni sunt derulate în cadrul Memorandumului de înțelegere încheiat între Primăria Chișinău și UNICEF Moldova, care are drept scop asigurarea drepturilor copiilor și adolescenților din municipiul Chișinău.

Înființarea celor zece centre de zi pentru copii și familie a fost posibilă datorită sprijinului generos al Uniunii Europene, Guvernului Spaniei, Guvernului Franței, Biroului SUA pentru Populație, Refugiați și Migrație.