Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Funcţionalitatea semafoarelor cu verde intermitent la dreapta

   3059

Primăria Capitalei va cere conducerii Poliţiei Rutiere permisiunea de repunere în funcţiune a semafoarelor cu verde intermitent la drepta. Reacţia municipalităţii vine în urma unei prescripţii de acum o lună, prin care Secţia Securitate Ruteră a interzis funcţionarea respectivelor obiective, motivând prin neajustarea noii metode la Regulamentul Circulaţiei Rutiere. (Sursa citată propune o altă metodă vizavi de fluidizarea traficului şi anume prin instalare de indicatoare rutiere cu săgeată verde deasupra culorii roşii a semafoarelor, practică utilizată în Ucraina, spre exemplu).

În cadrul şedinţei operative de astăzi, 12 septembrie, primarul general, Dorin Chirtoacă, şi-a motivat solicitarea faţă de Poliţia Rutieră prin faptul că oricum va fi modificată legislaţia vizavi de circulaţia rutieră şi vor fi operate modificări la funcţionarea semafoarelor. Totodată, unele obiective cu verde intermitent activează şi în prezent la intersecţiile problematice, a mai spus edilul.

Potrivit lui Dorin Chirtoacă, măsurile întreprinse de administraţia publică locală, vizavi de fluidizarea traficului rutier, sunt utilizate în majoritatea statelor europene, iar sarcina municipalităţii  este de a instala săgeată cu verde intermitent la drepta, la majoritatea semafoarelor din Chişinău.

În aceeaşi ordine de idei, edilul-şef a solicitat implicarea subdiviziunilor de profil în vederea consultării transportatorilor profesionişti (Asociaţia Transportatorilor din R. Moldova, Federaţia Naţională de Automobilism etc.) asupra problemei fluidizării traficului în capitală prin utilizarea săgeţii cu verde intermitent la dreapta, cât şi studierea practicii altor state în acest domeniu.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău