Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Dorin Chirtoacă: Primăria Chişinău va fi în continuare alături de victimele evenimentelor din 7 aprilie 2009

   3533

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, s-a întâlnit astăzi cu un grup de tineri, victime ale evenimentelor din 7 aprilie 2009. Edilul capitalei s-a interesat de situaţia actuală a tinerilor care au fost maltrataţi şi torturaţi, de soluţionarea problemelor lor, de stadiul examinării dosarelor în instanţă, starea sănătăţii ş.a., la 2 ani de la producerea acelor triste evenimente.

În cadrul discuţiilor, Dorin Chirtoacă a reiterat poziţia Primăriei Chişinău vizavi de ceea ce s-a întâmplat acum 2 ani în Piaţa Marii Adunări Naţionale, dar şi în Comisariatele de Poliţie. „Adevărul trebuie să fie cunoscut, iar cei care au aplicat violenţa, tortura trebuie să fie traşi la răspundere", a menţionat primarul de Chişinău, precizând că doar asigurarea vizibilităţii situaţiei victimelor evenimentelor din 7 aprilie va determina ca lucrurile să evolueze.

În acelaşi timp, Dorin Chirtoacă şi-a exprimat regretul că până în prezent angajaţii Ministerului de Interne, care au dirijat şi efectuat masacrul din PMAN în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 şi care apoi au maltratat şi au torturat tinerii în Comisariatele de Poliţie, continuă şi astăzi să activeze în organele de poliţie.

În altă ordine de idei, şeful administraţiei municipale i-a informat pe tineri că Primăria Chişinău va examina posibilitatea acordării îndemnizaţiilor financiare, cât şi alte ajutoare după necesitate, tuturor celor care au fost maltrataţi sau torturaţi, ca urmare a evenimentelor din 7 aprilie. De asemenea, primarul Dorin Chirtoacă va intermedia o întâlnire între procurorii care examinează dosarele tinerilor şi avocaţii acestora.

Primăria Chişinău va mai acorda suportul necesar pentru crearea unei Asociaţii obşteşti a victimelor din 7 aprilie, dar şi va contribui la deschiderea unui nou Centru de reabilitare a victimelor torturii.

Către data de 7 aprilie a.c., când se împlinesc 2 ani de la tragicele evenimente, Primăria Chişinău va organiza mai multe acţiuni de comemorare. În program sunt prevăzute mai multe manifestări, inclusiv depuneri de flori în Piaţa Marii Adunări Naţionale, organizarea unei serate cu participarea tinerilor, dar şi a concertului simfonic „Oraşul meu alb", susţinut de maestrul Eugen Doga şi Orchestra Naţională de Cameră, în Sala cu Orgă, în memoria tinerilor intraţi în legendă.

Primarul Dorin Chirtoacă i-a îndemnat pe tinerii în continuare să se adreseze Primăriei Chişinău, pentru a fi întreprinse măsurile necesare pentru îmbunătăţirea situaţiei lor:

acordarea asistenţei medicale - Direcţia Sănătăţii a Primăriei (director Luminiţa Suveică, tel. 22-80-84);

acordarea asistenţei psihologice - Centrul Comunitar de Sănătate Mintală (str. Ion Creangă, director Alexandra Rusnac, tel. 59-38-07); Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii (str. Ismail, 44, director Ludmila Popovici, tel. 27-32-22), Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a Primăriei (str. Mitropolit Dosoftei, 99, director-adjunct Zinaida Popescu, tel. 20-16-01);

pentru informaţii generale şi întrebări - Direcţia administraţie publică locală a Primăriei Chişinău (Alexandra Moţpan sau Victoria Lozinschi - 20-15-03);

transmiterea informaţiilor în scris - următoarele adrese: primaria@pmc.md sau alexandra.motpan@pmc.md.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău