Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Circa 13 mii de persoane au trecut în ultimele zile pe la Centrul de triere pentru refugiați de la CIE „Moldexpo”

   1206

Primăria municipiului Chișinău informează că la Centrul de triere pentru refugiați de la CIE „Moldexpo" au fost plasați până în prezent 12889 de persoane, inclusiv 7925 de oameni cu cetățenie și naționalitate ucraineană, dar și persoane de alte naționalități. Iar autoritățile municipale poartă de grijă 24/24 ore, absolut egală la toți cei aflați în centrele de plasament pentru refugiați. Declarații în acest sens au fost făcute luni, de Primarul General, Ion Ceban, în cadrul ședinței operative săptămânale, desfășurate la CIE „Moldexpo".

Edilul a precizat că noaptea trecută de la Centru au plecat inițial persoane cu 8 curse de autobuz, iar alții au sosit.

Ion Ceban a ținut să precizeze că aici autoritățile municipale vor deservi prioritar mamele cu copii mici, persoane în etate sau cei care au nevoie de îngrijire medicală.

Luni la Centrul pentru refugiați de la CIE „Moldoexpo" este zi de curățenie generală. Respectiv, refugiații au fost dislocații în alte spații.

Șeful Direcției asistență medicală și socială, Boris Gâlca a precizat că aici sunt amenajate 2 puncte medicale și un staționar de zi și de noapte, unde activează specialiști de diverse profiluri, pentru a acorda asistență specializată la necesitate refugiaților. Potrivit responsabilului, cazurile de urgențe medicale sunt direcționate către spitalele municipale și cele republicane.

Totodată, e de menționat că centrele de plasament a refugiaților de pe teritoriul municipiului Chișinău sunt gestionate din punct de vedere al serviciilor medicale, de către AMT-uri din sectorul respectiv. Asistența medicală este absolut gratuită pentru toți refugiații.

În context, e de menționat că municipalitatea depune în continuare eforturi pentru oferirea locurilor de cazare pentru un număr cât mai mare de refugiați. Astfel, sâmbătă, a fost activat Centrul cultural„Orion", din sectorul Botanica, cu 150 de locuri pentru cetățeni ucraineni sosiți la Chișinău, dar și Sala de Handbal, pentru 300 de persoane.

De asemenea, a fost reorganizat și pregătit sediul fostului Cinematograf LUKOIL, sectorul Râșcani, unde, în următoarele zile vor putea fi cazate peste 400 de persoane. Respectiv, în sectorul Buiucani este pregătită o altă sală mare, „Speranța", astfel ca refugiații să fie amplasați în diferite sectoare ale orașului.