Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Autorităţile municipale fac tentative de combatere a comerţului neautorizat din perimetrul Pieţei Centrale

   2582

Primarul general, Dorin Chirtoacă, a întreprins astăzi o vizită de lucru la ÎM „Piaţa Centrală" pentru a se documenta la faţa locului de ce unii vânzători îşi continuă activitatea în afara întreprinderii de comerţ, de vreme ce nu mai vând produse agricole autohtone, pentru care au avut permisiune până la 30 noiembrie, curent (pe durata Iarmarocului agricol).   

Edilul - şef, însoţit de directorul ÎM „Piaţa Centrală", Ion Stratulat, reprezentanţi ai Poliţiei, Preturii sectorului Centru, Centrului de Sănătate Publică şi ai altor servicii, a început inspectarea de pe strada Armenească, unde se vinde mai mult producţie de import (citrice), decât producţie autohtonă.

La sosirea Primarului, câţiva comercianţi au părăsit locurile de comerţ. Restul vânzătorilor care au discutat cu edilul capitalei, şi-au motivat aflarea în afara Pieţei prin lipsa în incinta zonei comerciale a locurilor pentru comerţ, amplasarea tejghelelor în zone inadecvate, ori un cost prea mare pentru locul pentru vânzare.

La rândul său, Primarul Capitalei şi-a exprimat regretul pentru faptul că în preajma Pieţei Centrale activează comercianţi cu mărfuri, pentru care  ar fi trebuit să elibereze bon de casă, deci, încalcă legea, şi care au dispărut de la locul de vânzare, la apariţia oficialităţilor.

Dorin Chirtoacă a dat asigurări că mai devreme sau mai târziu, comercianţii care activează în afara pieţei şi care găsesc motive de a nu se supune, vor trebui să respecte cadrul legal, aşa cum o fac vânzătorii din interiorul zonei de comerţ, pentru că situaţia este similară şi la unii şi la alţii. Totodată, primarul a ţinut să menţioneze că administraţia publică locală nu dispune de pârghii pentru a sancţiona pe cei care practică comerţul ilegal, aceste competenţe fiind puse pe seama Poliţiei şi Inspecoratului Fiscal Principal de Stat, astfel că Primăria Chişinău va cere structurilor menţionate să intervină pentru a redresa situaţia.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău