Atenție: temperaturi caniculare și pericol de incendii!

   929

Primăria municipiului Chișinău face apel către locutorii și oaspeții capitalei, să dea dovadă de precauție, pentru a-și proteja sănătatea și bunurile materiale în contextul avertizării meteorologice de temperaturi caniculare și fenomene prognozate: pericol excepțional de incendiu, în perioada 23-29 Iulie 2022.

Recomandările generale pentru populaţie în perioada cu temperaturi ridicate vizează: consumul a 2 litri de apă pe zi, cu evitarea băuturilor alcoolice şi a celor dulci carbogazoase; consumul de fructe şi legume în stare proaspătă; reducerea intensității efortului fizic la miezul zilei, protejarea de soare în orele amiezii; purtarea hainelor de culoare deschisă, din fibre naturale, evitarea scăldatului în bazinele cu apă stătătoare etc.

De asemenea, autoritățile municipale îndeamnă populația să nu aprindă vegetația uscată, să nu curețe terenurile cu utilizarea focului. Vizitatorii și turiștii să nu aprindă focul in zonele împădurite, iar mucurile de țigară să nu fie aruncate pe geamurile mașinilor.

În contextul măsurilor anticaniculă, autoritățile municipale reiterează că în zilele cu temperaturi de peste +30˚C, este interzisă circulația mașinilor de mare tonaj pe străzile din municipiul Chișinău, în intervalul orelor: 10:00-20:00.

E de menționat că printre măsurile anticaniculă impuse de autoritățile municipale pe teritoriul capitalei se înscriu: stropitul străzilor principale și cele secundare pe care circulă transportul public; intervenția Regiei locativ-comunale în zilele toride, inclusiv pe trotuare, iar pe spațiile verzi sunt conectate sistemele de irigare.

Totodată, în perioada de referință sunt funcționale fântânile arteziene, din toate sectoarele orașului, pentru ca oamenii să aibă posibilitatea să se răcorească, iar în transportul public este conectat sistemul de aer condiționat.

În zilele cu temperaturi caniculare, în sectoarele capitalei, în special în locurile publice aglomerate, vor fi amenajate corturi unde oamenii pot lua un pahar cu apă și cere ajutor în caz de necesitate. Punctele menționate sunt instalate de către preturile de sector și de agenții economici.