Pagina oficială a Municipiului Chișinău

A fost aprobat bugetul municipiului Chișinău pe anul 2023

   1829

Bugetul Municipal Chișinău pentru anul 2023, a fost aprobat marți de consilierii municipali. Astfel, după mai multe ore de dezbateri, în cadrul aceleiași ședințe, principalul document financiar al capitalei a fost votat de aleșii municipali în ambele lecturi.   

Documentul prevede venituri în sumă de 6,81 miliarde lei și cheltuieli de 7,35 miliarde lei. Soldul bugetar constituie 547 milioane lei.

Proiectul de decizie privind aprobarea bugetului municipal Chișinău în lectura a doua a fost votat cu susținerea a 35 de consilieri: 15 ai fracțiunii PSRM, 8 ai fracțiunii Platforma DA, un consilier al PUN și 11 voturi a consilierilor neafiliați. Fracțiunile PAS, PL și Partidul ȘOR nu au participat la vot.

Primarul General, Ion Ceban, a precizat că presiunea pe bugetul municipal pentru anul 2023 este foarte mare ținând cont de scumpirile în lanț la tarifele pentru energie electrică, gaze, termie și produse petroliere, dar și în contextul în care pentru anul trecut cheltuielile legate de criza pandemică și refugiați nu au fost returnate de la bugetul central către bugetul municipal. Iar din aceste considerente rămâne dificilă finanțarea deplină a unor domenii vitale precum reparațiile în școli și grădinițe, modernizarea transportului, reabilitarea infrastructurii etc.

Totodată, edilul a menționat că bugetul municipal pentru anul următor a fost majorat față de anul 2022, în scopul implementării proiectelor de infrastructură și sociale, necesare pentru oraș și pentru cetățeni.