Pagina oficială a Municipiului Chișinău

A doua etapă a proiectului-pilot privind sistemul de taxare electronică în transportul public municipal

   1666

Primăria municipiului Chișinău informează că a început a doua etapă a proiectului-pilot privind sistemul de taxare electronică în transportul public municipal, în regim de testare.

Astfel, în troleibuzele care circulă pe ruta nr. 30 au fost instalate primele validatoare staționare. De asemenea, de marți, în regim de testare vor fi instalate dispozitive electronice staționare de taxare a plății pentru călătorie și la Î.M. „Parcul Urban de Autobuze", pe ruta nr. 37.  

Fiecare unitate de transport public este dotată cu câte două validatoare: unul la intrarea de la mijloc și altul - la intrarea din spate.

Achitările cu cardul se fac independent de taxator, iar procesul are loc după cum urmează: se apropie cardul de validator, după care se emite un semnal sonor. Ecranul asistat de culoare verde difuzează mesajul „Achitare cu succes" sau culoare roșie, în caz de „achitare nereușită".

Taxatorul deține un card special tehnic, cu ajutorul căruia va putea verifica achitările efectuate. La apropierea cardului tehnic și repetat a cardului călătorului, la ecran se afișează dacă operațiunea a avut loc sau nu.

Totodată, angajații Regiei Transport Electric Chișinău vor putea monitoriza în regim online, printr-un Dashboard special, toate achitările.

Validatoarele funcționează fără intervenția factorului uman și fără eliberarea tichetului de călătorie. Dovada achitării vine printr-un mesaj SMS sau pe aplicația mobilă a băncii care a emis cardul.

Primarul General, Ion Ceban, a menționat că acest nou sistem de achitare electronică a costului călătoriei în transportul public municipal se află în proces de testare, astfel că autoritățile municipale mizează pe conștiința și responsabilitatea socială a cetățenilor.