74 de instituții educaționale din capitală au fost afectate în urma averselor din 9 august, a. c.

   1490

Primăria Municipiului Chișinău informează că 74 de instituții educaționale din capitală au suportat prejudicii materiale, ca urmare a averselor din 09 august 2022, iar valoarea pagubelor este de peste 10 milioane de lei. Informații în acest sens au fost prezentate luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale, de către Andei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport.

Potrivit responsabilului, cel mai mult au fost afectate de ploi instituțiile educaționale din sectoarele Ciocana și Râșcani, 28 de unități și respectiv, 27. Urmează sectorul Botanica, cu 12 instituții, Buiucani - 6 instituții și sectorul Centru - o instituție.

Prejudiciile aduse unităților școlare și preșcolare se referă la: doborârea sau avarierea arborilor de pe teritoriu, deteriorarea acoperișurilor, a pavilioanelor și a geamurilor etc. Cei mai mulți arbori au fost doborâți pe teritoriul liceelor „A. Russo" și „Lucian Blaga" din sectorul Râșcani.

Până în prezent, majoritatea lucrărilor de curățare a arborilor avariați de pe teritoriul instituțiilor educaționale au fost îndeplinite, iar lucrările de salubrizare a teritoriului sunt la etapa de finalizare.

În context, Andrei Pavaloi a ținut să remarce că la IET nr. 88, unde în acest an au fost alocați din bugetul municipal 3 milioane de lei pentru amenajarea terenurilor de joacă, a pavilioanelor și a gardului, practic totul a fost distrus de ploi. Pentru unele instituții, agenții economici din Chișinău promit să contribuie cu lucrări la restabilirea pavilioanelor și a gardurilor, astfel ca de la 1 septembrie copiii să vină pe teritorii bine amenajate.

Totodată, responsabilul a spus că prejudiciul cauzat instituțiilor educaționale după aversele din 09 august este de peste 10 milioane de lei, iar banii necesari vor fi solicitați suplimentar din bugetul municipal.