Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Municipiile Chişinău şi Iaşi s-au înfrăţit

   3754

În seara zilei de ieri, în cadrul unei ceremonii fastuoase, la Palatul Roznovanu, primarii municipiilor Iaşi şi Chişinău, Gheorghe Nichita şi Dorin Chirtoacă, au semnat actele prin care cele două comunităţi se înfrăţesc. La eveniment, care a coincis cu Ziua Unirii Principatelor Române, au asistat personalităţi marcante din domeniul politicului şi culturii din România şi Republica Moldova, dar şi o delegaţie de la primăria municipiului Chişinău, formată din consilieri municipali, funcţionari publici şi ziarişti.

Ceremonia semnării actului de înfrăţire a fost îndelung aplaudată de public. După cum a declarat primarul de Iaşi Gheorghe Nichita, este o zi cu totul şi cu totul specială. „Pentru noi este un an cu totul de excepţie, ne-a hărăzit Dumnezeu să trăim pe cel de-al 600-lea an de la atestarea documentară a oraşului Iaşi, acest oraş care are vocaţia unirii, acest oraş al culturii, acest oraş al spiritualităţii care înseamnă enorm de mult pentru România şi poate să însemne mult pentru Europa", a mai adăugat primarul Nichita, menţionând că administraţia Iaşului a gândit de mult acest moment al înfrăţirii cu municipiul Chişinău. „Mă bucur că eforturile comune se împlinesc într-o zi în care Dumnezeu ne arată răsplata pentru acest popor. Sper să fie un moment de referinţă pentru cei care au diferite responsabilităţi, dar şi pentru cei care intenţionează să le asume", a precizat, emoţionat, Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi.

La rândul său, primarul Chişinăului a adresat un apel la o mai bună colaborare a celor două comunităţi. „Acum 14 ani am venit la Iaşi pentru a acumula cunoştinte şi pentru asta le mulţumesc profesorilor mei de la Liceul „Costache Negruzzi". Acum sunt din nou la Iaşi, dar pentru a acumula mai multă experienţă şi a întări legăturile dintre Iaşi şi Chişinau", astfel şi-a început discursul său Dorin Chirtoacă. Potrivit dânsului, înfrăţirea a fost, este şi va fi una permanentă, iar astăzi aducem şi un document oficial în acest sens. „Am avut podurile de flori, acum dorim să fie punţi europene şi sper că această înfrăţire să fie realizată astfel încât între „noi şi noi" să se înfiltreze o legătură şi mai strânsă", a arătat primarul municipiului Chişinău.

Simbolic, Gheorghe Nichita i-a oferit lui Dorin Chirtoacă cele 8 volume ale cărţii „Documente privitoare la istoria oraşului Iaşi (1408-1790)", semnată de prof. dr. Ioan Caprosu, cheia oraşului Iaşi, stema de la 1859 şi un tablou cu Palatul Culturii. De cealaltă parte, primarul Chirtoacă i-a oferit edilului ieşean enciclopedia şi un album al Chişinăului, ediţia completă a operei lui Eminescu, o icoană a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi ţărână moldovenească.

Potrivit protocolului de înfrăţire, administraţiile celor două oraşe îşi vor intensifica activităţile de colaborare în toate domeniile, inclusiv economice, culturale şi vor realizare proiecte transfrontaliere.

          Direcţia Relaţii Publice a                                 25.01.2008

          Primăriei mun. Chişinău