Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Complexul Memorial „ETERNITATE” a ajuns în gestiunea municipalității

   1887

Complexul Memorial „Eternitate” amplasat pe strada Pan Halippa din centrul istoric a capitalei a ajuns în gestiunea municipalității. Proiectul de decizie privind transmiterea Complexului către Primărie a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC) la propunerea Primarului General, Ion Ceban și a fost aprobat joi, cu votul a 48 de aleși locali.

Decizia aprobată de CMC mai prevede că, în continuare, Primarul General, va desemna persoanele care vor perfecta actele de predare a Memorialului în gestiunea municipalității.

Astfel, trecerea Complexului Memorial „Eternitate” în gestiunea APL Chișinău a fost posibilă, după o discuție, în acest sens a Primarului General, Ion Ceban, cu Ministrul Apărării, care a avut loc miercuri, 17 aprilie 2024.

„Am acceptat ca acest obiectiv simbolic pentru cetățeni să fie la balanța Primăriei Chișinău”, a menționat edilul, care, anterior, declara că, trecerea Complexului Memorial „Eternitate” în gestiunea municipalității a fost solicitată de mai multe ori de Guvern, deși nu exista vreun temei legal în acest sens.

Complexul Memorial „Eternitate” se întinde pe o suprafață de circa 5 ha și a fost inaugurat la 9 mai 1975, reprezentând prin menirea sa un amalgam de evenimente petrecute în luptă, soldate cu vărsare de sânge și pierderea de vieți omenești. Totodată, „Eternitate” reprezintă un loc de cinstire a memoriei eroilor, fii ai acestui neam, care și-au dat viața pentru pace și pentru viitorul luminos al copiilor.

Datorită simbolisticii sale profunde, Complexul a devenit unul din cele mai vizitate obiecte turistice din Capitală.