Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Schimb de practici dintre municipiul Chișinău și diverse orașe europene pe subiectul finanțării tranziției către reziliența la schimbările climatice

   862

Viceprimarul Angela Cutasevici a participat la luni la un webinar organizat de Biroul Națiunilor Unite pentru Reducerea Riscului Dezastrelor, pe subiectul finanțării tranziției către reziliența la schimbările climatice.

În cadrul sesiunii online au fost abordate principalele provocări cu care se confruntă guvernele locale și regionale în asigurarea accesului la investiții și finanțare pentru consolidarea rezilienței la nivel local, astfel încât comunitățile să fie mai bine pregătite și echipate pentru impactul dezastrelor, iar guvernele locale să poată oferi servicii mai bune comunităților pe care le reprezintă. În plus, schimbul de practici va contribui la o mai bună înțelegere a diferitelor abordări în vederea asigurării unor resurse rapide și rentabile pentru finanțarea eforturilor de redresare și reconstrucție.

În acest context, reprezentantul Primăriei Municipiului Chișinău a avut o intervenție în care a vorbit despre experiențele privind planificarea implementării Strategiei de reziliență la nivel local în capitală. 

E de menționat că în anul 2023, APL Chișinău a elaborat Strategia de reziliență pentru perioada 2023-2030, care conține un plan de acțiune axat pe consolidarea gestionării orașului, îmbunătățirea infrastructurii critice și creșterea rezilienței societății.

În cadrul acestei inițiative, Chișinăul și-a împărtășit experiența parcursului de reziliență cu orașe din Ucraina și Kazahstan și s-a angajat într-un laborator de schimb cu orașe din Portugalia.

În anul 2020, Chișinăul a devenit primul municipiu din Republica Moldova care s-a alăturat inițiativei emblematice a Biroului Națiunilor Unite pentru Reducerea Riscului Dezastrelor - Orașe rezistente 2030.