Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Rezultatele evaluării porțiunii de drum de beton de pe șos. Hâncești

   1149

Primăria Municipiului Chişinău informează că joi, 17 august 2023, a avut loc ședința publică de prezentare a rezultatelor evaluării părții carosabile de pe șos. Hâncești, mai exact a porțiunii de beton, dintre strada Miorița și intrarea în orașul Ialoveni.

La ședință au participat viceprimarul capitalei, Ilie Ceban, reprezentanții Direcției generale mobilitate urbană (DGMU), consilieri municipali, experți internaționali, consultanți, specialiști de profil, reprezentanți ai societății civile etc.

Expertiza tehnică a fost efectuată de către un grup de experți străini, contractați de DGMU, pentru a determina starea de funcționare a drumului și de a identifica soluțiile optime pentru restabilirea sa.

În cadrul evalurăii specialiștii au folosit tehnici moderne pe prelvare a probelor, care au fost expertizate în laboratoare de profil din Germania. Aceștia au confirmat că șoseaua Hîncești poate fi eficient reabilitată, utilizând tehnici adevate ce ar crește durata de viață a drumului cu peste 10 ani.

Potrivit concluziilor experților, deși tronsonul de drum din beton are o vechime semnificativă, el se află într-o stare acceptabilă pentru continuarea exploatării. Cu toate acestea, partea superioară a betonului este degradată, ceea ce afectează confortul la condus.

În context, viceprimarul capitalei, Ilie Ceban, a precizat că este o premieră pentru municipalitate inițierea procedurii de evaluare a acestui tip de drum (beton), ținând cont și de importanța străzii, care ulterior va oferi soluția tehnică pentru intervenția autorităților în reabilitarea altor tronsoane de acest fel din Municipiul Chișinău.

Menționăm că, în capitală, nu există o practică de a restabili drumurile din betoane de ciment, fiind utilizate soluții intermediare, cum ar fi plombările cu mixturi asfaltice fierbinți, care nu oferă rezultate durabile.