Primarul General, Ion Ceban și viceprimarul Ilie Ceban participă la reuniunea Programului „Parteneriate pentru Orașe Durabile”, de la Barcelona

   427

Primarul General, Ion Ceban și viceprimarul Ilie Ceban participă în aceste zile, la cea de-a doua reuniune globală a Programului „Parteneriate pentru Orașe Durabile”, desfășurată la Barcelona.

La for participă reprezentanți din peste 100 de municipii și orașe ale lumii.

Edilul capitalei a declarat că reuniunea de la Barcelona continuă succesul întâlnirii din 2023, de la Bruxelles, fiind totodată o bună ocazie pentru orașe de a face un bilanț, de a prezenta rezultatele parteneriatelor și de a veni cu recomandări privind sustenabilitatea și continuitatea acestor programe, ținând cont de schimbările importante, recente, în politica de dezvoltare a UE, cum ar fi „geografizarea” ajutorului UE și lansarea Strategiei „Global Gateway”.

Cea de-a doua și ultima adunare are loc într-un moment important, deoarece pentru multe dintre cele 57 de parteneriate dintre orașe, 2024 va fi ultimul an de implementare.

„În cadrul UE, în paralel cu această conferință, sunt în desfășurare procese interne importante, în special revizuirea la jumătatea termenului a cadrului de programare NDICI și evaluarea la jumătatea termenului a noilor Instrumente Financiare Europene (EFI). Ambele procese ar putea duce la schimbări în priorități și alocări bugetare, unele dintre acestea putând avea implicări directe pentru orașe și autorități locale în viitor.

Cea de-a doua întâlnire globală este și o mare ocazie de a celebra realizările parteneriatelor de cooperare descentralizată și de a trasa un curs către un viitor mai durabil pentru orașe”, a mai menționat Ion Ceban.

„Parteneriate pentru Orașe Durabile” este un program inovator, stabilit în 2018 și susținut de UE, pentru a favoriza schimbul de experiență între autoritățile locale ale UE și țările partenere, în jurul provocărilor comune. Acesta urmărește să promoveze colaborarea și soluții inovative în domenii precum: planificarea urbană, buna guvernare, incluziunea socială și sustenabilitatea mediului, cu un accent deosebit pe reziliență și fragilitate.

Municipiile participante își pot stabili propriile priorități în cadrul unui set de teme largi, precum: guvernarea urbană, incluziunea socială, reziliența la schimbările climatice și alte provocări, înverzirea orașelor, prosperitatea și inovația.