Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul general Dorin Chirtoacă a dispus întreprinderea unor măsuri de protecţie a orăşenilor pe perioada caniculei

   1896

          Primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a convocat astăzi o şedinţă de lucru cu participarea pretorilor de sector, a primarilor localităţilor suburbane şi a conducătorilor subdiviziunilor Primăriei şi Consiliului municipal în vederea stabilirii măsurilor necesare pe perioada de caniculă, pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populaţiei.

          Edilul-şef al capitalei le-a solicitat factorilor de decizie respectarea condiţiilor sanitar-veterinare şi epidemiologice de siguranţă a alimentelor şi asigurarea calităţii apei potabile furnizată consumatorilor din municipiu. Primarul general a mai cerut ca agenţii economici să respecte prevederile legale în care sunt specificate măsurile ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă. Dorin Chirtoacă a ţinut să menţioneze, de asemenea, importanţa informării populaţiei cu privire la riscurile pe care le presupune canicula şi măsurile de protecţie care se impun.

          Potrivit lui Iurie Bucinschi, directorul Direcţiei Sănătăţii a Consiliului municipal, instituţiile medicale sunt asigurate cu stocurile de medicamente şi materiale sanitare necesare şi a fost suplimentat personalul medical, avându-se în vedere că în ultimile zile numărul solicitărilor a Serviciului de Urgenţă s-a majorat cu 25 la sută. Pe perioada de caniculă, în secţiile de internare a spitalelor şi pe lângă Centrele medicilor de familie sunt instalate puncte de prim ajutor, cu apă minerală la dispoziţie.

          După cum a informat Alexei Vârlan, director interimar al Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, pe perioada caniculei serviciile municipale asigură spălarea de 2 ori pe zi a principalelor artere din oraş, dar şi graficul de circulaţie a transportului public urban pentru a evita suplaaglomerarea unităţilor de transport. Totodată, parcurilor de autobuze şi troleibuze, dar şi transportatorilor privaţi li s-a solicitat să menţină într-o stare igienică normală mijloacele de transport public.

          Medicul sanitar principal al Chişinăului, Iurie Pânzaru, a afirmat că în pofida temperaturilor înalte înregistrate, scăldatul şi pescuitul în toate lacurile din municipiu, inclusiv în râul Nistru, este interzis, deoarece în bazinele acvatice de pe teritoriul municipiului a fost depistat vibrionul neaglutinabil al holerei, cel care poate provoca boli diareice acute.

          Planul municipal de acţiuni pentru prevenirea efectelor caniculei va fi coordonat de Direcţia Situaţii Excepţionale, care va informa cu regularitate administraţia Primăriei Chişinăului despre situaţia din oraş.

 

            Direcţia Relaţii Publice a                                   18.07.2007

            Primăriei mun. Chişinău