Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Precizările Primăriei Chișinău referitor la activitatea rutelor municipale de transport deschise în ultima perioadă spre suburbii

   508

Primăria Municipiului Chișinău vine cu precizări în contextul unor informații eronate apărute în spațiul public referitor la activitatea rutelor municipale de transport public, lansate la finele anului 2023, care fac legătura cu localitățile suburbane.  

Subiectul a fost discutat luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

Viceprimarul Ilie Ceban a ținut să precizeze că APL Chișinău nu anulează și nu intenționează să anuleze nicio rută din cele deschise de municipalitate în ultimul timp, ba din contra, autoritățile identifică în continuare soluții privind achiziționarea unităților de transport de capacitate mică, pentru a asigura servicii de transport de pasageri pentru localitățile mai îndepărtate.

„Noi căutăm soluții pentru procurarea transportului de capacitate mică, pentru a asigura acele suburbii, localități mai îndepărtate. Astfel, zvonurile care apar în public sunt doar niște minciuni și sunt lansate cu scopul de a distrage atenția de la problemele reale ale locuitorilor din suburbii”, a subliniat Ilie Ceban.  

La rândul său, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană, Vitalie Mihalache s-a arătat nedumerit de informațiile vehiculate în spațiul public, despre care cetățenii au solicitat precizări de la subdiviziunea municipală de profil. „Astfel de informații sau acțiuni nu au fost formulate sau anunțate față de locuitorii suburbiilor. Cu atât mai mult, pe fiecare caz în parte au fost prezentate planuri de măsuri, vizavi de depunerea eforturilor pentru îmbunătățirea serviciilor de transportare a călătorilor din suburbiile orașului Chișinău”, a precizat șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană.   

În context, viceprimarul Ilie Ceban a îndemnat cetățenii să se informeze din surse veridice și din informații publice prezentate de APL Chișinău.

În prezent, Î.M. „Parcul Urban de Autobuze” deservește 33 de rute municipale de autobuz, dintre care 26 sunt pe itinerarele suburbane.

La rândul său, Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău” gestionează 38 de rute de troleibuz, inclusiv 4 rute spre suburbii: Trușeni, Bubuieci, Durlești și Stăuceni.

În perioada 2019-2023, Primăria Chișinău a înnoit, a majorat și a extins rutele de autobuz care circulă spre și dinspre suburbii. Acest lucru a fost posibil datorită achiziției a 184 de autobuze. În total, în ultimii 4 ani au fost achiziționate peste 300 de troleibuze și autobuze, pentru a spori calitatea serviciilor municipale de transport public.

Anual, Primăria Chișinău subvenționează cu aproximativ un milirad de lei serviciile de transport public municipal urban și suburban.