Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Municipiul Chişinău are şansa în timpul apropiat să fie iluminat sută la sută

   2207

      Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă a avut astăzi o întrevedere cu Edward Sandler, preşedintele companiei  "Burton Financial Inc." din Israiel, la care au fost abordate problemele iluminării în municipiul Chişinău.

    "Burton Financial Inc." în comun cu alte două companii de profil, de asemenea din Israiel,  a reuşit, începând cu anul 2004, să lanseze la Chişinău, cu titlu gratuit, două proiecte-pilot în domeniu. Primul -  iluminarea  performantă  a străzii Nicolae Testimiţeanu şi  al doilea - iluminarea  unei  porţiuni din preajma Aeroportului Internaţional Chişinău, prin instalarea a unor aparate de ultima generaţie de verificare a energiei consumate.

    Compania s-a arătat interesată de dezvoltarea în acest sens a colaborării cu Primăria  Chişinăului, dat fiind că cele două proiecte-pilot  finalizate şi-au demonstrat  eficienţa prin economisirea energiei electrice la iluminarea stradală în proporţie de  35-36 la sută faţă de sistemul  utilizat la moment în capitală. Efectul este  obţinut pe seama  introducerii unor tehnologii noi de ultimă oră. Astfel, în cazul iluminării oraşului sută la sută, prin instituirea unui ciclu unic şi aplicarea noilor tehnologii propuse de compania "Burton Financial Inc.", s-ar putea economisi energie electrică în proporţie de 45 la sută.

    La rândul său edilul-şef al capitalei şi-a exprimat deplina deschidere spre colaborare, promiţând revenirea la subiect după   discutarea propunerilor venite cu specialiştii din domeniu. "Se vor căuta bani, se va anunţa tenderul respectiv în condiţii de transparenţă totală, compania având şanse reale să devină câştigătoare, a spus primarul, mai ales, graţie oferirii posibilităţii unei  creditări  avantajoase a lucrărilor pe termen lung".  

  Direcţia Relaţii Publice a                            13 .08.2007

  Primăriei mun. Chişinău