Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Municipalitatea lansează o petiție pentru a obține redistribuirea echitabilă a contribuțiilor chișinăuienilor

   1324

Primăria Municipiului Chișinău invită cetățenii capitalei să semneze, pe site-ul petitii.chisinau.md, petiția pentru redistribuirea echitabilă a contribuțiilor locale, care ar permite Chișinăului o nouă abordare de dezvoltare. Totodată, petiția poate fi semnată și depusă fizic la sediul Primăriei Chișinău, a preturilor de sector sau transmisă prin poștă în adresa municipalității.

Un apel în acest sens, a fost făcut luni, 22 ianuarie, curent, de Primarul General, Ion Ceban, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale. Propunerea edilului este ca cel puțin 50% din contribuțiile locuitorilor capitalei să fie redistribuite de către stat în bugetul municipal pentru dezvoltarea Chișinăului.

„Anual, chișinăuienii contribuie cu 23 de miliarde de lei la bugetul de stat, acestea fiind datele pentru anul 2022, dintre care, Capitalei îi sunt transferate înapoi doar 13%, sau 2,8 miliarde de lei și transferurile cu destinație specială”, a precizat Primarul General.

Potrivit edilului situația actuală este discriminatorie pentru chișinăuieni, pentru că toți cei care contribuie financiar, începând cu agenții economici și finalizând cu persoanele fizice, au dreptul să beneficieze de condiții și servicii calitative.

Astfel, noua abordare ar permite Chișinăului să se dezvolte rapid, iar aceste surse financiare ar putea fi alocate pentru reparația drumurilor, curților de blocuri, construcția infrastructurii moderne, în școli și grădinițe, dezvoltarea transportului public și prestarea multitudinii de servicii sociale etc.

În acest sens, cetățenii pot semna petiția pe site-ul petitii.chisinau.md, la sediul Primăriei Chișinău sau a preturilor de sector, precum și să o expedieze în adresa municipalității: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 83, MD 2012.