Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Întrevederea Primarului General cu Ambasadorul Statului Israel în Republica Moldova

   1150

Primarul General, Ion Ceban, a primit miercuri în vizită de curtoazie pe E.S. Joel Lion, Ambasador nerezident al Statului Israel, cu reședința la Ierusalim. La eveniment au participat viceprimarii Angela Cutasevici, Olga Ursu şi Ilie Ceban.

Dialogul dintre părți s-a axat pe trecerea în revistă a proiectelor curente de dezvoltare la nivelul capitalei și consolidarea relațiilor bilaterale între Municipiul Chișinău și Israel, având în vedere că în capitală activează o bibliotecă, două școli și o grădiniță cu predare în limba ebraică.

Un subiect abordat între părți a fost impactul războiului din Israel asupra populației și a întregii lumi. În context, edilul capitalei a reiterat sprijinul comunității evreiești, care trece prin grele încercări.

De asemenea, autoritățile capitalei au informat partea israeliană vizavi de acțiunile întreprinse de municipalitate în contextul marcării la 27 ianuarie a Zilei Internaționale pentru comemorarea Victimelor Holocaustului.

Astfel, în perioada 22 – 31 ianuarie 2024, vor avea loc acțiuni dedicate marcării la Chișinău a Săptămânii Memoriei Holocaustului. În acest sens, în instituțiile de învățământ, biblioteci, muzee și Centrele de tineret din Chișinău vor avea loc o serie de activități menite să aducă în atenție impactul tragicelor evenimente istorice valori și victimele acestora.

E de menționat că, municipalitatea în colaborare cu comunitatea evreiască din Republica Moldova,  a creat o platformă online - jewshostory.md, unde sunt relatate evenimentele tragice ale pogromului evreiesc de la Chișinău din anul 1903. Iar la televiziunile din Israel a fost prezentat filmul realizat la Chișinău despre atrocitățile care au marcat comunitatea evreiască la începutul secolului trecut.