Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Interviul acordat de primarul general, Dorin Chirtoacă, publicaţiei franceze "Le Monde"

   1989

Adio Moscova, bună ziua Bruxelles!  

Cel mai tânăr edil al unei capitale europene - a Republicii Moldova - se doreşte a fi reprezentantul unei generaţii post - comuniste, moderne, poliglote şi cu viziuni vestice.

Faima nu foloseşte la nimic. Doar precocităţii. Dorin Chirtoacă în vârstă de 33 de ani este Primarul General al municipiului Chişinău, capitala Republicii Moldova. A preluat această funcţie la vârsta de 29 de ani. Republica mai era condusă de comunistul Vladimir Voronin, care se afla în dependenţă directă de Moscova. Dar în aprilie 2009, zeci de mii de persoane au protestat împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare. Puterea regimului comunist a fost slăbită, o coaliţie pro - europeană venind la putere.

Ca o promisiune a unui viitor prosper, Dorin Chirtoacă a fost reales dint-o suflare, în iunie 2011, în faţa unui candidat comunist. Conducând un oraş cu 750 000 de cetăţeni (ţara având 3,5 milioane de persoane), acesta reprezintă noua generaţie aspirantă la cele mai înalte funcţii, poliglotă şi cu orientare prooccidentală. Reţinut în a zâmbi, încearcă mai degrabă să convingă interlocutorul decât să-l cucerească. În limba franceză, vă rog.

 „   -     Cum e posibil să devii primar la vârsta de 29 de ani?

-         Motivaţia.

-         În politică, toată lumea e motivată...

-         Domnul Sarkozy a devenit primar de Neuilly fiind foarte tânăr, nu?

-         Primar de Neuilly, nu de Paris.

-         E foarte aproape. Noi suntem la 2500 de km de Paris."

Noi nu suntem siguri că am înţeles argumentul dar, după toate, primarul are dreptul de a relativiza precocitatea sa. Vârsta nu este nici o circumstanţă atenuantă şi nici o garanţie a clarviziunii. Cu toate acestea, ea permite îndrăzneală. Dorin Chirtoacă s-a lansat, proaspăt ales, în bătălia pomilor de Crăciun. A vrut să instaleze un pom pe data de 25 decembrie în faţa sediului guvernului Republicii Moldova. Acest fapt l-a înfuriat pe preşedintele comunist Vladimir Voronin, care a ripostat sub următorul pretext: calendarul Bisericii Ortodoxe Ruse sărbătoreşte Crăciunul pe data de 7 ianuarie. Astfel, şeful statului a dezinstalat bradul.

Incidentul a rezumat, în mod caricatural, tensiunea existentă între cele 2 curente puternice existente în Republica Moldova: primul, cel rusofon, alimentat de sursele mass-media difuzate în această limbă şi controlat de Partidul Comunist, care atrage oamenii din mediul rural şi persoanele în vârstă; al doilea, urban, apără suveranitatea Republicii Moldova, legăturile strânse cu România şi integrarea europeană. O mare parte a populaţiei se află la mijloc, mai puţin sensibilă la îndoctrinarea ideologică. Aceasta a asistat cu indignare la paralizia Parlamentului, incapabil să desemneze un preşedinte timp de 900 de zile, până la data de 16 martie, când a fost ales dl Nicolae Timofti.

Pe lângă funcţia sa de Primar, Dorin Chirtoacă este vice-preşedinte al uneia dintre cele trei formaţiuni politice ale coaliţiei de guvernare, Partidul Liberal din Republica Moldova, care promovează viziuni conservatoare şi pro-româneşti. Fratele mai mare, vecin, întotdeauna pare să plutească deasupra dezbaterilor politice. În zilele de după prima sa alegere, Dorin Chirtoacă a întreprins o vizită la Bucureşti, cauzând furia comuniştilor. Prezenţa drapelelor româneşti şi agitarea acestora în timpul mitingurilor din aprilie 2009 a contribuit la consolidarea paranoiei comuniştilor cu privire la o eventuală absorbţie a Moldovei de către România. „Ameninţarea poate că e departe, dar reală", asigură Inna Şupac, deputat al PC. „Unele forţe politice nu apără valorile statului sub pretextul că sunt o moştenire sovietică şi consideră că statul este o naţiune română. Încearcă să răspândească spiritului ideologiei „românităţii".

Primarul municipiului Chişinău îşi revendică „românitatea". Familia sa a fost foarte activă în lupta pentru „eliberarea naţională". Bunicii din partea tatălui au fost deportaţi în Siberia în anul 1949. Doi unchi ai săi sunt personalităţi recunoscute. Fondatorul Frontului Naţional Patriotic, pledant al desprinderii de Uniunea Sovietică, Gheorghe Ghimpu a fost condamnat la 6 ani de închisoare în anul 1970. A decedat în anul 2000. Mihai Ghimpu este o figură remarcabilă a Partidului Liberal. După alegerile din iunie 2009, a ocupat funcţia de Preşedinte al Parlamentului şi de Şef interimar al statului. „Energia s-a acumulat în familia mea şi în mine", explică tânărul primar.

Dorin Chirtoacă a studiat concomitent Dreptul la Universitatea din Bucureşti, în timp ce frecventa Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene. În 2001 a început să lucreze la televiziune, la emisiunea cu echivalentul local francez „Perdue de vue". Făcea  jurnalism de investigaţie. Trebuia să cerceteze cazurile pentru a verifica dacă oamenii nu mint. După 2 ani, s-a întors acasă şi s-a angajat la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului.

Dorin Chirtoacă a debutat în politică în 2005. Când a preluat conducerea municipiului în 2007, a descoperit că administraţia precedentă a lăsat găuri neacoperite în bugetul statului. „Am pus în aplicare o terapie de şoc pentru reducerea costurilor cu 30%. S-au făcut reforme nepopulare, prin creşterea tarifelor pentru serviciile de livrare a apei potabile, de termoficare şi de salubrizare. Am înlocuit, de asemenea, o treime din angajaţi." În prezent, Primăria municipiului Chişinău nu este finanţată de stat, dimpotrivă, Primăria este cea care achită salariile pentru profesori. Obiectivele viitoare: Staţia de Epurare a Apelor Reziduale şi achiziţionarea de troleibuze noi.

Cu toate acestea, imaginea de reformator modern a lui Dorin Chirtoacă este relativizată de observatori. Ei identifică în activitatea sa mai multă abilitate decât eficacitate. „Este un tip bun, dar fără spaţiu de manevră ", estimează Ghenadie Brega, preşedintele organizaţiei neguvernamentale „Hyde Park" şi unul din marii animatori ai „Revoluţiei Twitter" din 2009. „Deseori se vorbeşte despre structuri criminale în cadrul administraţiei municipale, funcţionari în post de 7-8 ani. De ce ascunde acest fapt?"

Primarul este o mare decepţie, afirmă Igor Boţan, politolog de renume. Este o persoană competentă, dar care reuşeşte mai puţin să se concentreze. Un administrator trebuie să fie un lider, să convoace directori, să fixeze sarcini şi să ceară responsabilitate."  Igor Boţan nu recunoaşte Primarului nici măcar faptul că ar fi acoperit deficitul în bugetul municipal. De fapt, comuniştii aflaţi atunci la guvernare au depus plângere împotriva Primăriei pentru ca aceasta să-şi întoarcă datoriile. Tribunalul l-a constrâns pe dl Chirtoacă ca să stabilizeze situaţia bugetară. Cunoaşteţi gluma: doar laşii îşi achită datoriile!"

Piotr Smolar