Inaugurarea unei grupe de creșă la Grădinița – creșă nr. 141 din sectorul Botanica

   963

Primăria Municipiului Chișinău informează că miercuri, la Grădinița – creșă nr. 141 din str. Sarmizegetusa, 39/3, sectorul Botanica, a fost inaugurată o grupă de creșă, cu 24 de locuri, pentru copii de 2-3 ani, pentru a spori capacitatea instituției preșcolare. Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), în scopul creșterii capacității de înscriere a copiilor, inclusiv a celor care provin din familii de refugiațil.

La eveniment au participat: viceprimarul Angela Cutasevici, șeful adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Andrei Pavaloi, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare etc.

Proiectul de reparație capitală a sălii de grupă a inclus: reabilitarea spațiului de activități, a dormitorului, a blocului sanitar, vestiarul și cabinetul pentru logoped. De asemenea, a fost achiziționat mobilier nou, inventar moale, veselă și jocuri pentru copii.

Reabilitarea grupei de creșă este importantă pentru instituția preșcolară, pentru că va permite încadrarea a încă 24 de copii, cu vârste de 2-3 ani. Aceștia vor fi înmatriculați, conform planului, din luna mai 2024.

Viceprimarul Angela Cutasevici a ținut să mulțumească partenerilor: Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Agenția pentru Cooperare Tehnică și Dezvoltare (ACTED), pentru susținere, inclusiv în reabilitarea instituțiilor de educație timpurie din municipiu. „Este o investiție durabilă, absolut necesară, având în vedere că numărul de copii în Chișinău este în continuă creștere, inclusiv a copiilor de refugiați. Nevoia de extindere a grupelor și nevoia de înscriere a copiilor în grădinițe este destul de mare. Avem peste 7 mii de cereri în așteptare, de aceea orice suport este binevenit și este de durată. Ne bucurăm că am reușit împreună să realizăm acest proiect”, a mai menționat viceprimarul.

În ultimii 3 ani, APL Chișinău a alocat surse financiare importante pentru îmbunătățirea condițiilor de activitate ale Grădiniței nr. 141, sector Botanica. Astfel, în 2021 au fost investiți 1,3 milioane de lei pentru reparații capitale în vederea deschiderii a 2 grupei noi și 300 000 lei pentru dotarea grupelor; în anul 2022, pentru reparații capitale în vederea deschiderii a 2 grupe noi au fost alocați 1,35 milioane lei, 300 mii lei pentru dotarea grupelor și 1,9 milioane pentru reparații capitale; în 2023 au fost alocați 1,12 milioane lei pentru reparații capitale.

Grădinița nr. 141 a fost fondată în anul 1970, având o capacitate totală de 14 grupe dintre care 12 funcționale, frecventate de 232 de copii. Acum instituția va avea 15 grupe de copii.

În prezent, în grădinițele din Chișinău sunt încadrați 321 de copii din familii de refugiați ucraineni.