(Video) Inaugurarea unei grupe de creșă în cadrul Grădiniței nr. 56 din sectorul Râșcani

   531

Primăria Municipiului Chișinău informează că vineri, la Grădinița – creșă nr. 56 din bd. Grigore Vieru, 25, sectorul Râșcani, a fost inaugurată o grupă de creșă, cu 20 de locuri, pentru copii de 2-3 ani.

Proiectul are drept scop oferirea serviciilor de calitate pentru toți copiii, dar și pentru a permite mămicilor să se încadreze în câmpul muncii.

La eveniment au participat: Primarul General, Ion Ceban, viceprimarul Angela Cutasevici, șeful adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Andrei Pavaloi, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, jurnaliști etc.

Proiectul privind renovarea unei grupe de creșă în instituția de educație timpurie nr. 56 din Chișinău, a fost realizat cu suportul „Street Child”, în parteneriat cu Institutul Național de Intervenție Timpurie în Copilărie, în contextul implementării proiectului „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie pentru populația de refugiați ucraineni”, cu susținerea UBS Optimus Foundation.

Această inițiativă a atras un partener valoros, UN Women, care a contribuit cu mobilier la standarde înalte, cu susținerea ambasadei Suediei.

Acest program este coordonat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, pentru implementarea Planului National de extindere a serviciilor în copilăria timpurie 2030.

Edilul capitalei a mulțumit partenerilor care au contribuit la realizarea proiectului, menționând că aceste eforturi sunt adresate copiilor noștri, inclusiv celor veniți din Ucraina.

Ion Ceban și-a exprimat speranța că toți beneficiarii noii grupe de creșă se vor adapta ușor și se vor simți confortabil, pentru a avea o copilărie fericită. „Mulțumim tuturor pentru implicare. Împreună putem face față cererii sporite de locuri în creșe și grădinițe”, a mai spus Primarul.

Contribuția Primăriei Municipiului Chișinău în cadrul acestui proiect este de 146 mii lei, bani care au fost alocați pentru etapa de reabilitare capitală a spațiilor. Totodată, grădinița urmează să beneficieze de un program de eficiență energetică (reabilitarea fațadei) în valoare de 1 milion de lei.

Alocările din Bugetul Primăriei Municipiului Chișinău pentru ultimii 3 anii, către IET nr. 56: Anul 2021: dotări – 160,3 mii lei, lucrări – 179,1 mii lei. Anul 2022: dotări – 117 mii lei. Anul 2023: dotări – 143 mii lei, lucrări – 100 mii lei.

Deschiderea grupelor de creșă în cadrul grădinițelor din capitală reprezintă unul dintre obiectivele strategice ale APL Chișinău, în contextul când solicitările pentru înscrierea copiilor de 2-3 ani sunt mereu în creștere.

Pe parcursul anului 2023, în grădinițele din Chișinău au fost deschise 57 de grupe de creșă.

Grupa nou formată este frecventată în prezent de 16 micuți, inclusiv 2 copii din familii de refugiați ucraineni, care se află în perioada de adaptare.

Grădinița nr. 56 a fost fondată în anul 1961 și este frecventată în prezent de 99 de copii.