Declaraţie de presă în legătură cu rezultatele expertizei repetate a corpului exhumat a lui Valeriu Boboc, efectuată de un expert european

   2132

Prim ăria municipiului Chişinău califică extrem de grav faptul că abia după ce un expret european a participat la expertiza repetată a corpului exhumat a lui Valeriu Boboc, guvernarea comunistă recunoaşte că tânărul a murit la 7 aprilie în urma unor lovituri dure. Acest lucru este şi mai îngrijorător, deorece vine tocmai la 3 luni de la decesul lui Valeriu Boboc, pe când Primăria a anunţat că pe corpul neânsufleţit al acestuia erau înregistrate urme de violenţă chiar din prima zi, cănd tânărul a fost găsit mort. 
Primăria municipiului Chişinău condamnă acţiunile represive, de o cruzime fără precedent, teroarea, violenţa şi intimidările la care s-au dedat structurile de forţă împotriva cetăţenilor, în special a tinerilor, în urma manifestărilor de protest, din 7 aprilie 2009. 
Autorităţile locale au creat, în baza mărturiilor persoanelor eliberate din arest, o bază de date cu 371 de persoane arestate şi sancţionate. Ultimul raport întocmit de organizaţiile neguvernamentale pentru protecţia drepturilor omului vorbeşte despre 700 de persoane reţinute de către poliţie ca urmare a evenimentelor din 7 aprilie. În acelaşi timp, cifrele anunţate de autorităţile centrale sunt de câteva ori mai mici. 
Primăria municipiului Chişinău a adresat comunităţii internaţionale apeluri repetate în care a cerut implicarea imediată şi o anchetă internaţională asupra evenimentelor. Administraţia capitalei a insistat asupra opririi tratamentului inuman şi degradant, a torturii în locurile de detenţie, a încetării terorii, a răpirilor de persoane, a ameninţărilor şi a intimidărilor, a asigurării accesului avocaţilor, a ONG-urilor şi a presei în locurile unde au fost deţinuţi şi bătuţi tinerii arestaţi, a garantării drepturilor persoanelor reţinute, în primul rând la apărare, precum şi a pedesirii celor vinovaţi de comiterea abuzurilor menţionate. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău